Wat is dementie?

Helder uitlegfilmpje wat er nou precies in de hersenen gebeurt, als iemand dementie heeft. En wat er dan steeds minder lukt. Uit het boek ‘De dag door met dementie' van dr. Anneke van der Plaats. Zij is sociaal geriater en is als verpleeghuisarts, wetenschapper, docent en adviseur altijd een voorloper geweest.

 

[ARTIKEL]

10 symptomen herkennen van dementie

Alzheimer NL geeft hier de 1ste 10x symptomen van dementie. Wat herken je? En wanneer wil je iets meer onderzoeken? 

[ARTIKEL]

Welke verschillende dementievormen zijn er?   

Alzheimer NL geeft hier uitleg over de meest voorkomende vormen van dementie : Alzheimer (70%) , Vasculaire dementie, Lewy Body en Frontotemporale.

[TIP VISIE]

Sociale benadering van dementie

Een grote inspirator aan het begin van mijn zoektocht was Anne Mei The, hoogleraar langdurige zorg en dementie. Na jarenlang onderzoek bij mensen met dementie en hun mantelzorgers, heeft ze hun behoeftes haarscherp in beeld. Ze gaat uit van het perspectief van de persoon met dementie zelf. Naast de ziekte gaat het haar vooral om de psychologische en sociale aspecten van léven met dementie. Maar Anne Mei The zet dat ook om in praktische zaken, zoals het platform Dementieweb, inloophuizen of Social Trials.

[BOEK]

De dag door met dementie - Anneke van der Plaats 

Het boek 'De dag door met dementie' legt ontzettend helder uit wat er in het geheugen gebeurt bij iemand met dementie. En hoe daar het beste op te reageren als mantelzorger, kind of kleinkind. Een absolute aanrader en makkelijk leesbaar. 

[WEBINAR](36 min)

CZ vergeetachtigheid of is het meer?

Zorgverzekeraar CZ geeft in deze 36 min durende webinar met 3 specialisten: casemanager, huisarts en een verpleegkundige van het VU, goed weer wat de eerste signalen kunnen zijn van dementie. 

[ARTIKEL] (PLUS MAGAZINE)

Anne Mei The "Iemand met dementie wil ook een volwaardig mens zijn"

Anne Mei The geeft in dit korte artikel aan dat ze op basis van cijfers ook de politiek in Den Haag aan het meekrijgen is. Want langer thuiswonen levert geld op. En is wat mensen het liefste willen. 

[TEST] (voor een ander)

Doe
de geheugentest

Alzheimer NL heeft een simpele test ontwikkeld waarbij je kunt invullen hoe goed iemand iets kan herinneren of het gemak van het bedienen van de tv of koffiezetapparaat. 

[WEBSITE]

Platform Dementieweb; vanuit de ogen van iemand met dementie en mantelzorger

Dementieweb, een platform opgezet door Anne Mei The. Je vindt er heel veel herkenning in verhalen van andere ervaringsdeskundigen, informatie en praktische tips.

[TIP VISIE]

Machteld Huber - Nieuwe definitie van 'Gezondheid'

Machteld Huber's nieuwe definitie van 'positieve gezondheid' voelde als thuiskomen. Zes dimensies spelen volgens haar een rol; naast lichamelijk welbevinden ook mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, sociaal maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen met dementie!