regie-op-dementie-levenslijn-dementerende.jpg

De levenslijn van de oudere met dementie

regie-op-dementie-levenslijn-voor-de-diagnose.jpg

voor de diagnose

Wat is er aan de hand?

Vooral verwarring… is het ouderdom of is het dementie? Jij of de partner maken zich zorgen, maar de persoon in kwestie zegt dat het allemaal nog prima gaat.

Mijn aanbevelingen

1.  Wat herken je? 10 eerste symptomen van dementie.

2.    Bekijk tabblad ‘Dementie’: ‘Wat is dementie eigenlijk?’

3.    Maak het bespreekbaar en ga naar de huisarts.

Categoriëen

In deze fase bleek voor mijn ouders het ondersteunen van ‘Dagelijks functioneren’ en ‘Gezond leven’ met goed eten, bewegen en een vast dagritme heel belangrijk om weer rust te creëren. 

Dagelijks Functioneren

Dagelijks Functioneren

Gezond Leven

Gezond Leven

regie-op-dementie-diagnose-dementie.jpg

De diagnose dementie.

Wat nu? 

Stap 1 Laat de huisarts een kleine test afnemen in de thuissituatie;

Bij mijn ouders nam de voor hun vertrouwde huisarts een eerste geheugentest af (ca. 15 min). Daarna maakte zij een afspraak met de GGZ voor meer gespecialiseerde testen.

Hier legt Dementie.nl de verschillen uit. 

Stap 2 GGZ test op diagnose ‘dementie’;

Mijn ouders konden thuis in Paterswolde (2 à 3 uur) de uitgebreide GGZ woord-, plaats- en geheugen testen doen. Die waren behoorlijk frusterend, omdat de onmacht boven kwam. De uitslag 'dementie' kwam ca. 3 weken later (tijdens een persoonlijk gesprek). Wij vonden het allemaal niet nodig om ook nog een hersenonderzoek in het ziekenhuis te ondergaan. Het is wat het is. In Haarlem loopt het niet via de GGZ, maar is de Wijkgerichte Zorg het aanspreekpunt.

Stap 3 Diagnose ‘dementie’ geeft recht op een casemanager;

De casemanager (of ouderen verpleegkundige) is de centrale figuur wat betreft alle zorggerelateerde zaken, maar kan ook emotionele ondersteuning bieden. In Kennemerland is hiervoor het informatiepunt Wijkgerichte Zorg opgezet.  Samenwerking tussen de huisartsen en de (wijk)verpleegkundige ouderenzorg van de grote thuiszorginstellingen, zoals o.a. Kennemerhart, Zorgbalans, Viva Zorggroep en Buurtzorg. Zij coördineren en stemmen de zorg op elkaar af.

Wanneer de huisarts en ouderen verpleegkundige vragen of twijfels hebben over de situatie bij jullie ouders, schakelen zij experts in. Deze experts zitten in het Interventie- en Expertteam (IET).

Het team Wijkgerichte Zorg (voor thuiswonende ouderen) is per telefoon en per email bereikbaar. En hierbij hun website met mooie video-uitleg.

regie-op-dementie-levenslijn-thuis-wonen-met-dementie-test.jpg

thuiswonen met dementie

Hoe ga je nog zo aangenaam mogelijk lèven? 

Na de eerste schok van de diagnose, pakken je ouders het leven thuis weer zo goed mogelijk op. Wensen ophalen en ‘hoe nu verder?’ horen bij deze fase. 

Mijn aanbevelingen

1. Regel zo snel mogelijk een ‘algemene volmacht’.

2. Bereken de financiële mogelijkheden, mocht verhuizen direct nodig zijn;

3. Ga er nog steeds op uit! Er zijn een 100tal sociale mogelijkheden in Haarlem, speciaal voor mensen met dementie. Vink ‘dementievriendelijk’ aan bij doelgroep.

Categoriëen

Er verandert ook veel, waarbij jij als ‘kind van’ steeds meer ‘Persoonlijke administratie’ zult moeten regelen. Ook 'Mentale gezondheid’ speelt enorm in deze fase. Hoe gaan jullie ermee om? Maar net zo goed blijft ‘Kwaliteit van Leven’ cruciaal; blijf gewoon meedoen en genieten! 

Persoonlijke Admin.

Persoonlijke Admin.

Mentale Gezondheid

Mentale Gezondheid

Kwaliteit van Leven

Kwaliteit van Leven

regie-op-dementie-verhuizen.jpg

Verhuizen.

Heb je alles geregeld?

Verhuizen voor mensen met dementie is heel stressvol, omdat hun ritme in de war raakt. Er is volgens mij geen goede manier, maar bedenk wat het beste bij jullie ouders past. En laat hun meebeslissen wat meeverhuist en richt het zo ‘gelijk mogelijk’ in. 

Tip 1 Handige verhuistips

12 handige verhuistips voor verhuizen naar een verpleeghuis. Hoe kun je het zo aangenaam mogelijk maken? Stappen & kosten op een rij om te wonen in een kleinschalig particulier verpleeghuis versus een regulier verpleeghuis. Lees de tips in de blog van Zorgvillaexpert.

Tip 2 Gespecialiseerde verhuizer dementie

Een verhuizer, die écht weet wat verhuizen van ouderen met dementie inhoudt. Niet in Haarlem, maar zeer goede verhuistips.

Tip 3 Woningontruimers

Ik vond het een zege om alles te laten ontruimen en er geen omkijken naar te hebben! (Landelijk) netwerk van betrouwbare woningontruimers met een een gemiddeld cijfer van 9,6.

regie-op-dementie-levenslijn-ondersteunende-leefomgeving.jpg

Verzorgd Wonen

Wennen aan het nieuwe thuis

Eerst zal er (grote) onrust zijn na de verhuizing, maar uiteindelijk raakten mijn ouders gewend en ervoeren ze dat de zorg, het eten en de plek goed was.

Mijn aanbevelingen

1. Is een regulier óf een particuliere woonmogelijkheid een optie? Lees hier de 6 stappen over financiëring (door de overheid).

2. Overleg over gps-domotica mogelijkheden om veilig naar buiten te gaan (b.v. Spotter - gps horloge).

3. Overleg regelmatig met de zorg wat jùllie wensen zijn voor jullie vader of moeder. Vraag om geluksmomenten, zoals met sTeun of CRDL.

Categoriëen

Oriënteer jezelf op álle mogelijkheden bij ‘Wonen’. Financieel lijkt vaak meer mogelijk, zie ‘Persoonlijke admin’. En ook in deze fase geldt ‘Kwaliteit van leven’ met kleine geluksmomenten!

Wonen

Wonen

Persoonlijke Admin.

Persoonlijke Admin.

Kwaliteit van Leven

Kwaliteit van Leven

regie-op-dementie-overlijden.jpg

Overlijden.

Verwerking van het verlies

Uiteraard komt eens het moment dat jouw vader of moeder komt te overlijden. Ook dan moet je nog veel regelen, maar was er bij ons ook de bevrijdende gedachte dat mijn vader verlost is van deze destructieve ziekte. En kun je alleen maar terugkijken en hopen dat je het zo goed mogelijk geregeld hebt. “Als je je best maar hebt gedaan, meer kun je niet doen”, zei mijn moeder vroeger altijd.