regie-op-dementie-icoon-mentale-gezondheid.jpg

Mentale gezondheid

Denk aan acceptatie, omgang met gedrag, stress, belasting, controle, lotgenoten treffen.

Hoe ga je om met stress en acceptatie is vooral iets dat je tegen komt in de fase nà de diagnose dementie.

Hoe ga je om met stress en acceptatie is vooral iets dat je tegen komt in de fase nà de diagnose dementie.

 

[WEBSITE]

Alzheimer Cafe's - informatie & mentale ondersteuning 

Alzheimer Cafe's kwam ik niet toen ik middenin het proces van mijn ouders zat, maar daarna gelukkig wel. Het zijn informatieve avonden, waarbij sparren en delen met anderen misschien wel het meest fijn is. Dus aanrader! Er worden elke maand wel een aantal in Haarlem of Heemstede (Trefpunt Dementie) georganiseerd. Onderwerpen zijn b.v. hoe omgaan met iemand met dementie, wat doet muziek met het brein, lotgenoten treffen etc.

[WEBSITE]

Mantelzorgmakelaar - nemen regelwerk uit handen (NH)

Naast een casemanager kun je ook een mantelzorgmakelaar (let op, wel gecertificeerde!) inschakelen. Dit zijn de contactpersonen in Noord Holland. Ze bieden professionele ondersteuning om regeltaken van je over te nemen. Ze kennen de spelregels (van WMO en Wet Langdurige Zorg) en het zorgveld in hun regio. Voor bv. een woningaanpassing, indicatiestelling of woonmogelijkheden. Vergoeding verschilt, soms vanuit WMO of via de zorgverzekeraar. 

[WEBSITE]

Familias - voor mantelzorgers in Noord Holland

Een website met herkenbare artikelen en agenda voor bijeenkomsten in Noord Holland. 

[WEBSITE]

Tandem - Mantelzorg ondersteuning in Haarlem

Tandem Mantelzorg uit Haarlem biedt mantelzorgers steun in de breedste zin van het woord. Informatie, luisterend oor, cursussen, workshops en ze coördineren mede de Alzheimer Cafe's. Ook gratis contact met andere lotgenoten. Heeft uitgebreid aanbod & regelt veel activiteiten. 

[WEBSITE]

CZ Mantelzorg website: herkennen, omgaan, regelen

CZ heeft een website ingericht voor mantelzorgers. Met o.a. de Hulpwijzer met praktische links en stappenplan per thema zoals zorg thuis, vervoer, administratie, volmacht en verhuizen. Soms moet je CZ klant zijn.

[TIP]

Respijtzorg Haarlem

Al eens gehoord van 'respijtzorg'? Dan worden zorgtaken tijdelijk overgenomen en krijg je als mantelzorger wat lucht en rust.

[TELEFOON]

Alzheimer NL telefoon - 7 dagen per week deskundigen

Zelf heb ik ze eigenlijk niet gebeld, maar hier zitten 7 dagen per week deskundigen aan de lijn, die je advies kunnen geven over alle vormen van dementie. 

[ONLINE TRAINING]

Geriant Online training gedragsverandering

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. Hier de link naar een online training hoe om te gaan met veranderd gedrag (kosten € 49,50).

[PLATFORM]

HelpenZorgen Haarlem e.o.

Uitgebreid platform voor alle vormen van hulp in de omgeving Haarlem, van vrijwilligers, ontmoetingscentra, buurtkamers tot Odensehuizen etc.