regie-op-dementie-icoon-kwaliteit-van-leven.jpg

Kwaliteit van leven

Denk aan dagbesteding, sociale contacten (netwerk), samen leuke dingen doen, erbij horen, genieten, balans, je veilig voelen, hoe je woont: omgeving.

Zowel wanneer je vader of moeder nog thuis wonen, als op het moment dat ze verzorgd wonen is kwaliteit van leven erg belangrijk.

Zowel wanneer je vader of moeder nog thuis wonen, als op het moment dat ze verzorgd wonen is kwaliteit van leven erg belangrijk.

 

[PLATFORM]

Haarlem Ontmoet. Dementie-
vriendelijke activiteiten.

Aan de slag als vrijwilliger, het Frans Halsmuseum apart bezoeken, Jutten op het strand, tuinieren of de Matteus Passion zingen in een koor, allemaal mogelijk met dementie! Dagelijks initatieven die 'ontmoeten' als thema hebben. Per dag & per buurt in Haarlem, met speciale filter voor 'dementievriendelijke' activiteiten. Er is ook een mooie offline waaier met alle 100 dementievriendelijke initiatieven (juni 2019). Apart te bestellen op toegankelijk@haarlem.nl. 

[TIP ZINGEN]

Participatiekoor Mattheus Passion van J.S. Bach

Initiatiefnemer Erik Zwiers (journalist, schrijver boek 'Zolang ik leef') heeft de Participatiekoren in Leiden, Haarlem en Bergen opgericht. Waar de Mattheus Passion wordt gezongen door mensen met dementie samen met (professionele) projectzangers.

[VIDEO]  (5:39)

Ontmoetingscentrum Odense Huis Schalkwijk

Filmpje voor én door 65-plussers over het OdenseHuis Schalkwijk, laagdrempelig ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers voor activieiten, lezingen, steun en niks doen :). De deelnemers vertellen zelf wat ze er van vinden. De website met programma www.odensehuishaarlem.nl. Ook in Bloemendaal.

[PLATFORM]

de Dementiewinkel

De Dementiewinkel is een heel praktisch platform met heel veel artikelen voor een stimulerende, positieve leefomgeving. Ook veel boeken en tips. Aanbevolen door Anneke van der Plaats.

[TIP CULTUUR]

Speciaal Frans Halsmuseum bezoek

Met een speciale rondleiding kun je nu in het Frans Hals museum, samen met iemand met dementie, anders gaan kijken naar schilderijen. Dat levert interessante gesprekken op. 

[TIP]

ZoefZoef kleinschalig vervoer

Kleinschalig elektrisch vervoer voor korte autoritjes in Schalkwijk en Haarlem Zuidwest. Door vrijwilligers.

[Inspiratie MUZIEK]

sTEUN

Een 20 jarige verpleegkundige die geluksmomenten creeërt met Silent disco. Wat muziek al niet kan doen.  

[TIP CULTUUR]

Begeleid film-, concert-, theater- of museumbezoek

St Vier het Leven, regionaal georganiseerd, heeft als missie ouderen persoonlijk te begeleiden bij film-, concert-, museum- en theaterbezoek. Vervoer, kaartje, 2 consumpties en begeleider zijn inbegrepen. Hier voor de regio Haarlem. 

[TIP NATUUR & CULTUUR]

De Oppeppers

Kennemerhart, een grote zorgorganisatie voor ouderen, organiseert in Haarlem uitjes met lotgenoten onder begeleiding. Afwisselend de natuur in  of culturele uitjes.

[WEBSITE]

Regiorijder (met WMO)

Regiorijder (met WMO indicatie) regelt vervoer in de regio Kennemerland.

[Inspiratie CONTACT MAKEN] 

CRDL

CRDL is een geweldig contact instrument, dat ik zelf heb mogen meemaken tijdens een training van de iniatiefnemers. Als het kan zou ik een verpleeghuis wijzen op dit bijzondere instrument dat contact weer mogelijk maakt. Ook bij zwaar dementerenden.