Mentale gezondheid

Denk aan acceptatie, omgang met gedrag, stress, belasting, controle, lotgenoten treffen.

Hoe ga je om met stress en acceptatie is vooral iets dat je tegen komt in de fase nà de diagnose dementie.

 

[WEBSITE]

Regionale Alzheimer Cafe's - informatie & mentale ondersteuning 

Alzheimer Cafe's zijn informatieve avonden, waarbij sparren en delen met anderen misschien wel het meest fijn is. Dus aanrader! Er worden elke maand wel een aantal georganiseerd. Onderwerpen zijn b.v. hoe omgaan met iemand met dementie, wat doet muziek met het brein, lotgenoten treffen etc.

[WEBSITE]

Ons Welzijn mantelzorg-ondersteuning

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Mantelzorg kan veel moois brengen, maar kan ook intensief zijn. Zeker als de zorg langer duurt dan gedacht, steeds zwaarder wordt en vooral naast een baan. Gelukkig is er ondersteuning mogelijk!

[BOEK]

Mantelzorger der liefde

Het boek Mantelzorger der Liefde wil mantelzorgers een hart onder de riem steken met tips en voorbeelden hoe je Alzheimer positiever kunt benaderen. Als ervaringsdeskundige wil Ingrid Keestra uitdragen dat het niet alleen maar kommer en kwel is, maar er ook ruimte is voor verwondering, ontroering en plezier.  

[BOEK]

Hoe dan - Hoe kan de zorg voor mensen met dementie anders?

Francien van de Ven staat bekend als de alzheimerenthousiasteling en zorgvernieuwer. Naast haar ervaring als mantelzorger is ze al 12 jaar manager op een zorgboerderij en een bekend gezicht in de dementie wereld. 'Hoe dan' gaat over hoe de dementiezorg in Nederland anders kan, vanuit een andere visie. Gekeken naar vrijheid en kwaliteit van leven.

[WEBSITE]

Mantelzorgmakelaar - nemen regelwerk uit handen

Naast een casemanager kun je ook een mantelzorgmakelaar (let op, wel gecertificeerde!) inschakelen. Dit zijn de contactpersonen in Noord Brabant. Ze bieden professionele ondersteuning om regeltaken van je over te nemen. Ze kennen de spelregels (van WMO en Wet Langdurige Zorg) en het zorgveld in hun regio. Voor bv. een woningaanpassing, indicatiestelling of woonmogelijkheden. Vergoeding verschilt, soms vanuit WMO of via de zorgverzekeraar. 

[BIBLIOTHEEK]

Dementheek Meierijstad

De bibliotheken in Veghel, Sint-Oedenrode, Schijndel, Uden, Oss, hebben een dementheek. Je vindt er allerlei materialen voor mensen met dementie en betrokkenen. Verschillende boeken, spellen, herinneringskoffertjes, herkenbare spullen, geheugentrainers en films. In Geldrop en Mierlo is ook een dementheek.

[WEBSITE]

CZ Mantelzorg : herkennen, omgaan, regelen

CZ heeft op haar website extra aandacht voor mantelzorgers. Met o.a. de Hulpwijzer met praktische links en stappenplan per thema zoals zorg thuis, vervoer, administratie, volmacht en verhuizen. Soms moet je CZ klant zijn.

[WEBSITE]

Online hulp via de Thuisarts

Deze tip kregen we van een huisarts. Het geeft een mooi overzicht welke zorg mogelijk is als je vader of moeder dementie blijkt te hebben.

[BOEK VOOR KINDEREN]

Het huis in je hoofd

Dit is een prettig, mooi geïllustreerd, boekje dat ieder (jong) gezin dat van dichtbij te maken krijgt met Alzheimer, steun kan bieden. Het zorgt er op een ontspannen manier voor dat kinderen inzicht krijgen in wat er aan de hand is met (bijvoorbeeld) hun oma of opa.

[BOEK]

De dementie van Jet en Harrie

Beter contact met je naaste met dementie; in dit boek wordt de werking van de hersenen en de beschadigingen bij dementie op een makkelijke wijze uitgelegd. In het tweede deel worden casussen besproken die voor velen erg herkenbaar zullen zijn.

[WEBSITE]

Steunpunt Mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg biedt informatie, advies en begeleiding op allerlei gebieden. Zoals emotionele en praktische ondersteuning, ontspanningsactiviteiten en cursussen voor mantelzorgers.

[HANDBOEK]

Praktisch en positief handboek voor mantelzorgers

Dit (herziende) boek focust zich op wat er nog wel mogelijk is in de relatie met je vader of moeder.

Bestaat uit 10 thema’s verdeeld over 105 vragen, waarvan mantelzorgers zelf aangeven dat die voor hen belangrijk zijn.

Op de foto: José van Daal en haar moeder Bep Stam. Foto: Vera Klandermans.

[BOEK]

Leo van Dijk-
zelf benoemd Alzheimer activist

Leo van Dijk heeft al sinds 2008 de diagnose Alzheimer. Raak geïnspireerd volgens welke 9 ontdekkingen hij zijn leven inricht.

[WEBSITE]

Mantelzorg met beleid

Als je als mantelzorger ook nog werkt is het belangrijk dat je, je eigen grenzen blijft bewaken. Mantelzorg met beleid biedt ondersteuning in de vorm van advies en coaching. Zij kunnen ook je werkgever begeleiden.

[TELEFOON]

DementieLijn - gratis 7 dagen per week met (ervarings-) deskundigen

Hier zitten 7 dagen per week (ervarings-) deskundigen aan de lijn, waar je je hart kunt uitstorten en die je advies kunnen geven over alle vormen van dementie. 

[BOEKEN - SOCIALMEDIA]

Tommie in de zorg

Tommie is verpleegkundige en schrijft blogs over wat hij mee maakt in de zorg. Dit gaat niet alleen over mensen met dementie maar de ouderenzorg in het algemeen. Tommie heeft twee boeken geschreven: Tommie in gesprek en Kastanjehove.

[CURSUS]

Ons Welzijn - Hoe ga je om met dementie?

Dementie heeft een grote invloed op het leven van diegene met dementie en de naaste omgeving. In deze training van 6 bijeenkomsten krijg je adviezen over hoe je het beste om kan gaan met iemand met dementie en wissel je ervaringen uit met andere mantelzorgers.

[ONLINE TRAINING]

Geriant Online training gedragsverandering

Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. Hier de link naar een online training hoe om te gaan met veranderd gedrag (kosten € 49,50).