Mentale gezondheid
Denk aan acceptatie, omgang met gedrag, stress, belasting, controle, lotgenoten treffen.
Hoe ga je om met stress en acceptatie is vooral iets dat je tegen komt in de fase nà de diagnose dementie.
[WEBSITE]
Alzheimer Café Haarlem
Alzheimer Cafe's zijn informatieve avonden, waarbij sparren en delen met anderen misschien wel het meest fijn is. Dus aanrader! Er worden elke maand wel een aantal in Haarlem of Heemstede (Trefpunt Dementie) georganiseerd. Onderwerpen zijn b.v. niet pluis gevoel tot diagnose, hoe omgaan met iemand met dementie, wat doet muziek met het brein, lotgenoten treffen etc.
[BOEK]
Mantelzorger der liefde
Het boek Mantelzorger der Liefde wil mantelzorgers een hart onder de riem steken met tips en voorbeelden hoe je Alzheimer positiever kunt benaderen. Als ervaringsdeskundige wil Ingrid Keestra uitdragen dat het niet alleen maar kommer en kwel is, maar er ook ruimte is voor verwondering, ontroering en plezier.
[WEBSITE]
Mantelzorgmakelaar Haarlem
Naast een casemanager kun je ook een mantelzorgmakelaar inschakelen. Die is bekend met de steeds veranderende wet- en regelgeving (WMO, Wet Langdurige Zorg). Zij neemt regeltaken over en helpt op deze manier weer de balans te vinden tussen werk, zorg en ontspanning. In te schakelen bij bv. een woningaanpassing, indicatiestelling of woonmogelijkheden. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze hulp.
[BOEK]
Klein Geluk voor de mantelzorger
Dit boek (o.b.v. positieve gezondheid) verrijkt het leven van mantelzorgers die last hebben van bijvoorbeeld stress, fysieke klachten, gevoelens van machteloosheid of eenzaamheid. De praktische suggesties en helder geschreven aanwijzingen over o.a. ontspannen, jezelf het beste gunnen, grenzen aangeven, samenwerken of hulp vragen helpen om stap voor stap Klein Geluk terug te brengen in je leven.
[WEBSITE]
Tandem - Mantelzorg ondersteuning in Haarlem e.o.
De ervaren adviseurs van Tandem Mantelzorg bieden mantelzorgers steun in de breedste zin van het woord. Via lotgenoten groepen, informatie, een luisterend oor, cursussen, workshops, een prachtig magazine en sinds kort een ontspanningspodcast. Ze hebben ook mantelzorgmakelaars.
Ondersteuning is onafhankelijk en kosteloos. Bekijk hun uitgebreide aanbod.
[BOEK VOOR KINDEREN]
Het huis in je hoofd
Dit is een prettig, mooi geïllustreerd, boekje dat ieder (jong) gezin dat van dichtbij te maken krijgt met Alzheimer, steun kan bieden. Het zorgt er op een ontspannen manier voor dat kinderen inzicht krijgen in wat er aan de hand is met (bijvoorbeeld) hun oma of opa. De schrijfster is uitgeroepen tot beste kinderboekenschrijfster van het jaar 2021/2022!
[TIP]
Respijtzorg of ‘Mantelzorg Time out’ in Haarlem
Al eens gehoord van 'respijtzorg'? Dan worden zorgtaken tijdelijk overgenomen en krijg je als mantelzorger wat lucht en rust. Denk aan een avond vrijaf of zelfs een weekend weg. Er kan meer dan je denkt! Loslaten is moeilijk, maar onderzoek eens de mogelijkheden.
[WEBSITE]
Online hulp via de Thuisarts
Deze tip kregen we van een huisarts. Het geeft een mooi overzicht welke zorg mogelijk is als je vader of moeder dementie blijkt te hebben.
[BOEK]
Tijd maken voor mensen met dementie
Mensen met dementie lijken onbereikbaar te zijn, maar toch is er hoopvol onderzoek. Dit boek bevat 52 nieuwe manieren om betekenisvol te blijven communiceren met mensen met dementie.
[PLATFORM]
HelpenZorgen Haarlem e.o.
Uitgebreid platform voor alle vormen van hulp in de omgeving Haarlem, van vrijwilligers, ontmoetingscentra, buurtkamers tot Odensehuizen etc.
[HANDBOEK]
Praktisch en positief handboek voor mantelzorgers
Dit boek focust zich op wat er nog wél mogelijk is in de relatie met je vader of moeder.
Bestaat uit 10 thema’s verdeeld over 105 vragen, waarvan mantelzorgers zelf aangeven dat die voor hen belangrijk zijn. Met bijbehorende website en podcast.
Op de foto: José van Daal en haar moeder Bep Stam. Foto: Vera Klandermans
[BOEK]
Leo van Dijk-
zelf benoemd Alzheimer activist
Leo van Dijk heeft sinds 2008 de diagnose Alzheimer. Raak geïnspireerd volgens welke 9 ontdekkingen hij zijn leven inricht.
“Het opent onze ogen voor wie mensen met dementie zijn, wat zij kunnen en werkelijk nodig hebben.” Anne-Mei The, hoogleraar sociale benadering dementie .
[TELEFOON]
Dementielijn - 7 dagen per week deskundigen
Hier zitten 7 dagen per week deskundigen aan de lijn, die je advies kunnen geven over alle vormen van dementie.
[ONLINE TRAINING]
Geriant Online training gedragsverandering
Geriant geeft op vernieuwende wijze vorm en inhoud aan de hulpverlening bij dementie. Hier de link naar een online (gratis) training hoe om te gaan met veranderd gedrag.