Persoonlijke Administratie

Denk aan administratie, financieën , volmacht, notaris, pensioen, CAK, inkomen.  

Persoonlijke administratie van je vader of moeder is een belangrijk aandachtspunt nadat de diagnose dementie is vastgesteld. Wat moet je overnemen en wat lukt nog zelf?

 

[TIP]

Levenstestament

Een hele heldere uitleg over het nut van een volmacht (levenstestament). Ga het gesprek aan met je ouders! Laat hun regie houden door jullie als kinderen het vertrouwen te geven te kunnen handelen wanneer dat (straks) nodig is.

Met een mooie checklist ter voorbereiding op de afspraak met de notaris.

[TIP]

Goed vertegenwoordigd

Goede uitleg over 'algemene volmacht'. De zus van de oprichtster van Regie op Dementie werkte op een advocaten/notaris kantoor en gaf de gouden tip: "Zolang het nog kan (bij beginnende dementie) laat je ouders een volmacht opstellen voor jou en je zussen/broers. Daardoor kun je administratieve-, financiële en zorggerelateerde zaken regelen, zodra het niet meer gaat. En wordt een gang naar de rechter voorkomen!"

Ouders kunnen er voor kiezen de volmacht op hun kinderen in hun levenstestament niet direct in te laten gaan, maar pas na een verklaring van een onafhankelijke arts, waaruit blijkt dat zij niet (langer) wilsbekwaam zijn. De kinderen zitten dan als het ware ‘op de reservebank’, maar de volmacht ligt wel klaar voor als het nodig is.

[WEBSITE]

CoSenior in Haarlem

Mr. Andrea de Roos uit Haarlem begeleidt ouderen helder en duidelijk bij het maken van een levenstestament of (algemene) volmacht. Ze wikkelt nalatenschappen af, is levensexecuteur, toezichthouder en kandidaat-notaris. Het is haar passie om ouderen te helpen zelf tijdig de regie in handen te laten nemen om hun financiën of medische zaken te regelen.

[REKENTOOL]

Eigen Bijdrage WLZ berekenen

Rekentool ter berekening van de Eigen Bijdrage voor de Wet Langdurige Zorg. Kies 'instelling' als je volledig vergoed via de WLZ gaat wonen. Maar kies hier 'thuis', als je kiest voor een kleinschalig woonconcept en dan 'VPT' (volledig pakket thuis). 

[BLOG]

Verpleeghuis & spaargeld

Handig blog op Filica die goed de verschillen uitlegt tussen eigen bijdagen bij de keuze voor een regulier- versus een particulier verpleeghuis. En wat veel of weinig spaargeld betekent bij opname in een verpleeghuis. Maar ook hoe het werkt bij het CAK en wat je ter voorbereiding bij de hand moet hebben.

[WEBSITE]

Ontzorgt bij verpleeghuisopname

Als je ouder naar een verpleeghuis gaat, is dat een stressvolle, vaak emotionele periode. Tegelijkertijd moeten jullie samen belangrijke keuzes maken, ook op financieel gebied. Dit kan overweldigend zijn, want er zijn ontzettend veel regels en instanties om rekening mee te houden. Deze organisatie (ook in Haarlem actief) staat je daarin bij en kunnen vaak ook geld besparen.

[TIP]

Erfenis regelen

Bij het Juridisch loket kun je GRATIS advies krijgen hoe je de erfenis kunt regelen als er wél of juist geen testament aanwezig is.

[WEBSITE]

Netwerk organisatie voor juridisch, fiscale, administratieve en emotionele zaken

Landelijk netwerk van allerlei organisaties op het gebied van juridische, fiscale, administratieve en emotionele kwesties. Van notarissen tot organisaties die zelfredzaamheid ondersteunen.