regie-op-dementie-diagnose-dementie.jpg

De diagnose dementie.

Wat nu? 

Stap 1 Laat de huisarts een kleine test afnemen in de thuissituatie;

Bij mijn ouders nam de voor hun vertrouwde huisarts een eerste geheugentest af (ca. 15 min). Daarna maakte zij een afspraak met de GGZ voor meer gespecialiseerde testen.

Hier legt Dementie.nl de verschillen uit. 

Stap 2 GGZ test op diagnose ‘dementie’;

Mijn ouders konden thuis in Paterswolde (2 à 3 uur) de uitgebreide GGZ woord-, plaats- en geheugen testen doen. Die waren behoorlijk frusterend, omdat de onmacht boven kwam. De uitslag 'dementie' kwam ca. 3 weken later (tijdens een persoonlijk gesprek). Wij vonden het allemaal niet nodig om ook nog een hersenonderzoek in het ziekenhuis te ondergaan. Het is wat het is. In Haarlem loopt het niet via de GGZ, maar is de Wijkgerichte Zorg het aanspreekpunt.

Stap 3 Diagnose ‘dementie’ geeft recht op een casemanager;

De casemanager (of ouderen verpleegkundige) is de centrale figuur wat betreft alle zorggerelateerde zaken, maar kan ook emotionele ondersteuning bieden. In Kennemerland is hiervoor het informatiepunt Wijkgerichte Zorg opgezet.  Samenwerking tussen de huisartsen en de (wijk)verpleegkundige ouderenzorg van de grote thuiszorginstellingen, zoals o.a. Kennemerhart, Zorgbalans, Viva Zorggroep en Buurtzorg. Zij coördineren en stemmen de zorg op elkaar af.

Wanneer de huisarts en ouderen verpleegkundige vragen of twijfels hebben over de situatie bij jullie ouders, schakelen zij experts in. Deze experts zitten in het Interventie- en Expertteam (IET).

Het team Wijkgerichte Zorg (voor thuiswonende ouderen) is per telefoon en per email bereikbaar. En hierbij hun website met mooie video-uitleg.