Blog 6. Administratie en Financiën regelen

Nog vóór de diagnose gesteld was, gaf mijn zus een gouden tip in een gesprek met onze ouders: “Het zou goed zijn als jullie de zaken nù goed regelen, voordat je het zelf niet meer kunt”.  Zodat er geen rechter aan te pas hoeft te komen.

Algemene volmacht regelen

Mijn zus werkt op een advocaten/notaris kantoor en had al eens gehoord over een volmacht. Mijn ouders hebben toen een ‘algemene volmacht’ opgesteld met een notaris. 

Die beschreef dat wij, in het geval dat zij daar niet meer toe in staat waren (lees ‘handelingsonbekwaam’) hun administratie, financiën en in nauw overleg de zorggerelateerde zaken mochten regelen.

Natuurlijk was er eerst flink gemopper, want zij deden dit toch liever zelf, maar gelukkig zagen ze beide het nut in van het regelen van een algemene volmacht.

En wie vertrouw je het dan het liefste toe, als niet je eigen kinderen?

Administratie overnemen

En zo namen we stap voor stap hun administratie over. Eerst het betalen van een enkele factuur (“Ik weet niet meer of die factuur nou wel of niet betaald is”) tot na een half jaar de gehele administratie. Een heidens karwei, want elke instantie werkt weer anders (hier kan ik een aparte website voor maken, grrrr). Maar met die ‘algemene volmacht’ werd het wel véél makkelijker. Dus die tip geef ik hier graag door. Bespreek het en regel het. 

Financiën uitrekenen 

Wij hebben eerst gekeken wat willen mijn ouders qua woonwensen, daarna wat is er beschikbaar? Maar ook; wat kunnen we betalen? In de berekening namen we alvast mee, wat als straks het ouderlijk huis verkocht is. Want een kleinschalig, privé woonconcept leek mooi, maar leek ook kostbaar? Of ….is het maar hoe je het bekijkt? 

 Allereerst moet je begrijpen dat er, nu komen de moeilijke termen, 'intramurale' en 'extramurale’ zorg is. 

boek papa85 en ik.JPG

Woonkosten (intramuraal, extramuraal)  

Intramuraal betekent wonen in een instelling (veelal de grotere zorgpartijen), waar 24 -uurs zorg & wonen geheel vergoed wordt uit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) (mits je een indicatie van de CIZ hebt, bv. ZZP5, Zorg Zwaarte Pakket ). Het CIZ geeft de indicatie af, CAK regelt het geld vanuit de WLZ. Maar bij ‘intramuraal’ betaal je een hoge Eigen Bijdrage (EB) als je vermogen hebt (bij ons een vrijwel hypotheekvrij ouderlijk huis). Een hoge Eigen Bijdrage kan dan zelfs oplopen tot wel € 2.500,- per maand. Kortom, dit kun je ook zien als een soort ‘hoge huur inclusief 24-uurs zorg’. 

Bij 'extramurale', veelal kleinschalige woonconcepten wordt , althans in ons geval, de 24-uurs basiszorg aangeboden vanuit een Volledig Pakket Thuis (VPT) vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Omdat het ‘extramurale’ zorg betreft, is wonen en zorg gescheiden. Zo betaal je zelf (hogere) huur – en servicekosten (kan lopen van ca. € 1700,- tot hoger), maar heb je wel de mogelijkheid om je eigen keuze te maken voor een concept dat jij vindt passen bij je vader of moeder. En je betaalt een lage eigen bijdrage. De EB is makkelijk te berekenen op hetCAK.nl. Ik keek ook wat als het vermogen stijgt (als het ouderlijk huis verkocht is). De lage EB stijgt dan bv. € 164 naar € 850,- per maand.

Maar met een goed pensioen en AOW, kunnen we dat nog steeds betalen (als t huis verkocht is) én hebben het woonconcept dat ons – en onze ouders - het meeste aanstond. Alles zit erin: huur, prettige omgeving, fijne (zorg) begeleiding, eten&drinken, koekje,  vrijwel alles. We betalen alleen apart voor de wasservice en uiteraard persoonlijke hygiëne en kleding. En is dus niet eens zoveel duurder dan ‘intramuraal‘ wonen.

Als je de mogelijkheid hebt, zou ik het zeker op een rijtje zetten!

In het volgende blog 7 ga ik in op Sociaal actief blijven.


Regie op Dementie biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn van een oudere met dementie. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.