Blog. Dag van samen (mantel)zorgen

Het is vandaag de dag van de mantelzorg. Maar ik heb niets met het woord ‘mantelzorg’. En met mij velen.

Mens met ondersteuning, geen zorg

Je zorgt uit liefde voor je naaste, geliefde, vader of moeder. Maar ik leg geen ‘mantel’ van zorg om mijn moeder (met Lewy Body dementie) heen. Zij is nog steeds die eigenwijze, slimme vrouw van vroeger. Met rake opmerkingen over mijn kleding en zeker over mijn haar. Ze leeft alleen meer in het verleden of in haar eigen wereldje. En ja, ze heeft wel meer ondersteuning nodig, omdat ze niet alles meer zelf kan. Maar uitgangspunt moet zijn om haar zoveel mogelijk te ondersteunen, maar niet over te nemen. Dus geen ‘makkelijk’ rietje in haar glas, maar geef haar haar kopje aan (ja, met de kans dat het valt!). Ook nog eens goed voor de spieren, die ze zo blijft gebruiken.

Taken verdelen

Wel wil ik een lans breken voor al die mensen, partners en dochter en zonen die zorgen. Want het is niet vanzelfsprekend en je kunt het niet alleen! Het is slopend en veeleisend. Als je er niet zelf mee te maken hebt, weet je niet wat het is. Mijn beide ouders bleken dementie te hebben. Eerst hebben we met hun gepraat over wat zij wilden. Daarna waren mijn zus en ik aan de beurt om hun wensen zo goed mogelijk te realiseren. Dat ging gelukkig heel goed. We waren het bijna altijd met elkaar eens en konden de taken verdelen.

Familiepatronen

Maar hoe vaak is dat niet het geval in families. Ik merk steeds vaker dat er onverschilligheid, onenigheid of zelfs ruzies ontstaan over het zorgen voor. Ook komen er patronen boven die er altijd in het gezin al waren. Een oudste zoon die de beslissingen neemt, een jongste dochter die zich wegcijfert of juist heel veel in haar eentje oppakt. Je zou er bijna familieopstellingen voor moeten doen. Zoek een verbinder die de afzonderlijke familieleden op één lijn brengt.

Samen zorgdag

Mijn oproep: maak er een ‘dag van het samen zorgen’ van! Want als je samen zorgt, zorgt het beter en gemakkelijker. Hou je het bovendien nog eens beter vol. Meer mensen die samen de lasten verdelen. Denk naast familie zeker ook aan vrijwilligers uit de buurt. Want hoe je het ook went of keert, in de (nabije) toekomst zullen we met z’n allen te maken krijgen met dementie. Dus ook in jouw buurt, straat en familie. Dan kunnen we maar beter zorgen dat we weer leren samen zorgen voor elkaar!

Fijne ‘samen zorgdag’!


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.