Blog. Dementie, sluit niet op

Vandaag een gastblog van Francien van de Ven, ‘Alzheimer enthousiasteling’, over instellingen met open deurenbeleid. Het kan en moet ook binnenkort. Lees haar indrukkende betoog.

Mijn naam is Francien van de Ven en ik sta bekend als de ‘Alzheimer enthousiasteling’. Niet omdat ik deze ziekte nu zo leuk vind, want dat is natuurlijk niet het geval. Maar wel omdat ik enthousiast kan worden van het feit dat we steeds beter leren hoe we ermee om kunnen gaan. En dat we steeds beter gaan kijken wat er wel kan. We laten mensen met dementie steeds meer ‘gewoon’ mens zijn. Dan gun ik iedereen dat er nog leven is na Alzheimer. 

Zorg kan en moet anders

Mijn geloof is dus dat de zorg voor mensen met dementie nog wel anders kan en ook anders moet. Deze ervaringen heb ik opgedaan op Ouderenlandgoed Grootenhout waar ik al 11 jaar werk als manager. Er wonen bij ons 60 mensen met dementie. Die niet uitgekozen zijn maar ons hebben gekozen. Wij hebben een open deurenbeleid en ons algehele motto is “als je vrij bent om te gaan, kies je om te blijven.” Over dit en meer heb ik een boek geschreven dat heet “Hoe dan” en gaat over alles wat er anders kan in de zorg. 

‘Veilig’ achter gesloten deuren  

Wat mij nog wel frustreert is het feit dat wij mensen met dementie nog te vaak graag veilig willen zien achter gesloten deuren. In Nederland is dat heel gewoon en zijn veel mensen niet beter gewend.  Eigenlijk is dat best vreemd als je bedenkt dat in ons buurland Duitsland dat verboden is. Gesloten deuren komen in Duitsland eigenlijk niet voor, terwijl ze toch net zo veel (of zelf meer) mensen met dementie hebben. 

Basis = nee, tenzij

Er moet dus nog wat veranderen in onze maatschappij willen wij anders gaan denken. De wet staat inmiddels aan onze kant. Er is een wet Zorg en Dwang (ingegaan op 1-1-2020). Daar staat in dat je mensen niet zomaar mag opsluiten of beperken. De basisgedachte is Nee tenzij.  Dus je mag alleen maar dwang toepassen, als er geen andere optie is en het goed is onderzocht. 

Het gekke is dat veel zorginstellingen nog steeds zeggen dat ze niet klaar zijn voor deze wet en gewoon doorgaan met gesloten deurenbeleid. Er worden ook nog dagelijks indicaties afgegeven voor gesloten deuren………

Ik denk dat we dit veel belangrijker moeten gaan vinden. Als we de avondklok overtreden, krijgen we een boete, als we mensen, ten onrechte, opsluiten gebeurt er niets.

Francien van de Ven - Dementie, sluit niet op.

Francien van de Ven - Dementie, sluit niet op.

Angst omzetten in denken in vertrouwen

Daarom maak ik wekelijks een portret over mensen met dementie en een ervaring met gesloten of juist een open deurenbeleid. Ik heb daarvoor een Facebookpagina opgericht. Deze heet “Dementie sluit niet op”. Daarnaast houd ik ook een lijst bij van instellingen welke een open deuren beleid hebben. Er staan inmiddels 187 instellingen op.  Daar word ik heel blij van. Want ik denk dat we vooral elkaar moeten inspireren dat het wel kan. Het denken vanuit angst omzetten in denken in vertrouwen.

Er zijn in Nederland 900 instellingen dus we hebben nog wel wat werk te verzetten. Maar als we allemaal niet opgeven komen we iedere dag weer een stapje verder. 

Ook collega’s worden blij van open deurenbeleid

We doen het niet alleen voor de bewoners, maar ook voor alle collega’s in de zorg. Het blijkt dat zij ook blijer worden van het werken in een open deurenbeleid. Wellicht is dat een reden dat wij naast een wachtlijst voor wonen ook een wachtlijst hebben voor mensen die bij ons willen komen werken. Dus indirect is een open deurenbeleid ook een bijdrage aan het welzijn van iedereen die in de zorg werkt. 

Daarom zeg ik tegen alle instellingen die nog niet zijn begonnen aan een open deurenbeleid. Laat je inspireren en kijk rond naar alle goede voorbeelden. 

Francien van de Ven

www.francienvanven.nl


Dit blog is onderdeel van het platform ‘Regie op Dementie’. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 7 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.