Blog. Herrie in je hoofd

Dit weekend was uiteraard de Grand Prix van Zandvoort. Gelet op de reacties die mensen gaven aan een journalist, vind je dat ofwel ‘herrie’ of, zoals een man het omschreef in de trein, ‘beter dan sex ;).

Prikkels komen 2 keer zo hard binnen

Maar wat als er te vaak herrie in je hoofd is? Want dat is wat dementie met je doet. Er ontstaat veel ruis en alle prikkels komen 2 keer zo hard binnen. Je kunt je er ook niet meer tegen wapenen, want je mechanisme om te blokkeren is stuk.

Omgeving moet zich aanpassen

En dus zullen wij, de omgeving, ons aan de persoon met dementie moeten aanpassen. Het kán niet andersom.

Mijn moeder was opstandig

Deze vakantieperiode ging dat niet altijd goed bij mijn moeder met lewy body dementie. Er waren enkele nieuwe verzorgende, mijn moeder werd opstandig en wilde zich niet laten helpen. En, laat ik het zo zeggen, hoe er werd gehandeld, vond ik niet goed.

Leer van elkaar!

Zodra er na de vakantie voor haar weer vertrouwde gezichten waren, die het anders aanpakten, zien we weer dat het ook anders kan. Meer met rust, meer met aandacht, meer naar buiten. Zij hecht zich ondanks (of juist dankzij?) haar dementie erg aan mensen. Dus nieuwe mensen hebben al een achterstand. Juist dan is eerst contact maken het allerbelangrijkste, boven een handeling uitvoeren. We hebben de situatie aangekaart en het wordt opgepakt. Met vanuit mij als belangrijkste boodschap; leer van elkaar! Hoe doet een ander het, wat doet hij/zij anders, waardoor het wel werkt?

Hulp bij omgaan met dementie

Want uiteraard is omgaan met iemand met dementie ongelofelijk moeilijk. Daar kan iedereen wel wat hulp bij gebruiken. Voor degene die het nog ontgaan is, wij organiseren weer een nieuw expertwebinar ‘Langer thuiswonen met dementie’ op 27 september en 13 oktober. Daar gaat het  toevallig over prikkelverwerking en hoe je het (t)huis goed inricht. Leer van deze experts. We organiseren het voor mantelzorgers en zorgprofessionals . Meer informatie en aanmelden kan nog hier: Webinar Langer Thuiswonen met dementie.

 Zodat we de wereld voor mensen met dementie beter maken.


Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.