Blog. Verhuizen vooraf vertellen of juist niet?

De vakanties zijn duidelijk voorbij. Bij Iris van Duijnhoven, verpleegkundige en verbindingscoach dagbeleving op een zorgboerderij in Brabant betekent dat er een nieuw huis open gaat. Zij belicht in dit blog of het wel of niet handig is om vooraf te vertellen als mensen met dementie verhuizen naar een nieuwe woonplek.

Opening nieuw huis

Het is bijna zover, op 4 september opent een nieuw huis op mijn werk. Het huis biedt plek voor 10 mensen met dementie. De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met gesprekken voeren met belangstellenden om te komen wonen. Meestal niet diegene met dementie zelf, maar met de familie. Een aantal weten al een paar maanden dat hun naasten 4 september bij ons komt wonen, een aantal weten het pas sinds heel kort.

Wel of niet vertellen over de verhuizing?

Heeft dat voordelen? Maanden van tevoren weten dat je naaste gaat verhuizen? Voor sommigen wel, zij hebben tijd om het een plekje te geven en om langzaam in het proces te groeien. Voor anderen werkt het nadelig, hoe langer je moet wachten, hoe meer weerstand er ontstaat. Doe ik hier wel goed aan? Allemaal verschillende mensen en allemaal gaan ze er op een andere manier mee om.

Lia gaat nog zelfstandig naar dagbeleving

Zo ook Lia, ze komt al een tijdje op onze dagbeleving en zag vanuit daar de vorderingen van de bouw. Op een mooie dag in het voorjaar kwam ze naar mij toe en zei ze dat ze daar wel zou willen wonen.

Even was ik verbaasd, Lia komt 2 dagen per week zelfstandig op de fiets naar de dagbeleving. Ze heeft Alzheimer, maar veel gaat nog goed. Ze is zich ervan bewust dat ze dementie heeft. Na een telefoontje en een gesprek met haar zonen, besloten we ervoor te gaan. Lia had op dat moment alleen nog een WMO indicatie, de WLZ (Wet Langdurige Zorg) was eerder afgekeurd.

Van WMO naar WLZ indicatie

De familie ziet dat ze steeds meer sturing nodig heeft en ook de casemanager denkt dat ze nu meer kans heeft om een WLZ indicatie te krijgen. De aanvraag werd gedaan, voor Lia en haar familie was dit spannend. Lia begrijpt goed dat het van de indicatie afhangt of ze mag komen wonen.

Begin augustus kregen we goed nieuws, de indicatie is toegekend! Een opluchting voor Lia en haar familie. Samen met Lia hebben we het huis en haar kamer bekeken en in september zal ze op de zorgboerderij komen wonen. Haar fiets komt natuurlijk mee, zodat ze haar vrijheid blijft behouden.  

Hein wil met zijn vrouw komen wonen

Ook Hein zag vanuit de dagbeleving de bouw vorderen. Regelmatig vroeg hij of hij het huis voor hem en zijn vrouw kon kopen. Helaas Hein, het huis is niet te koop. Natuurlijk mag hij er wel komen wonen, maar dan zonder zijn vrouw. De familie en ook wij communiceren hier open over met Hein.

Hij heeft het huis bekeken en vindt zijn kamer prachtig. Toch komt daar steeds weer de opmerking: maar mijn vrouw gaat mee. Een tijdje terug was hij daarin te sturen, als we nu zeggen dat zijn vrouw niet mee mag, gaat hij de discussie aan.

Terecht, want voor Hein is het niet te begrijpen dat hij daar wel kan gaan wonen maar zijn vrouw niet. Hoe triest is het dat zij na lange tijd fijn samenwonen, straks niet meer samen kunnen wonen door zijn ziekte.

Praten over verhuizen levert weerstand op

De liefde spat er nog steeds vanaf, Hein is dol op zijn vrouw en zijn vrouw op hem. Dat ziet iedereen. De laatste weken voor de verhuizing praten we er zo weinig mogelijk over. Het gaat hoe dan ook gebeuren, thuis lukt het niet meer. Erover praten roept op dit moment weerstand op, omdat zijn vrouw niet mee mag, dat is voor niemand fijn.

Voor beide zal het enorm wennen zijn

Op 4 september gaan we de stap nemen met verhuizen, voor Hein en zijn vrouw zal dat beide moeilijk zijn en ze zullen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Er zal verdriet zijn en misschien zelfs boosheid, maar dat mag.

Dat zijn emoties die erbij horen. Daarnaast zal er ook opluchting zijn en een klein beetje blijdschap omdat Hein op een fijne plek komt te wonen.

Ik heb er vertrouwen in dat de verhuizing gaat slagen, als iedereen gewend is aan de nieuwe situatie zal het zelfs fijn zijn. De familie van Hein mag zo vaak als ze willen op bezoek komen of Hein meenemen voor een uitstapje.  


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.