Blog. Kop in het zand

Waarom denken we nooit aan later?  Waarom laten we alles “erop aankomen”? Het valt me elke keer weer op, dat niemand van mijn vrienden of vriendinnen een gesprek aangaat met zijn ouders. Over wat zij willen, als ze écht oud zijn. 

Niemand voelt zich oud

Is dat omdat niemand oud wil zijn? Is dat omdat we ons nooit oud voelen? Of blokkeren we gewoon alles wat maar enigszins met oud zijn te maken heeft?  

Ik denk dat een deel van het antwoord is dat niemand zich oud voelt. Net zomin dat niemand zich mantelzorger voelt. Nee, je zorgt ‘gewoon’ voor een dierbare. 

Heel menselijk

Toch is het verrekte onhandig, als je de wensen niet weet, als je ouders iets overkomt waardoor jij of anderen beslissen moéten gaan nemen. Denk aan een ongeluk of ziekenhuisopname. 

Maar het is ook heel menselijk om je kop in het zand te steken. Je wilt toch niet verantwoordelijk zijn voor je ouders, dat waren zij jaren voor jou. Je bent nu volwassen en hebt je eigen sores!

En toch…

Helaas komt er een dag dat de rollen omdraaien. Dementie overkomt 1 op de 3 vrouwen, bij mannen is dat 1 op de 7. Dus ook in jouw familie, ook in jullie vriendenkring.

Je kunt nog heel lang je kop in het zand steken. Of toch eens dat lastige gesprek aangaan. Bespreken wat eens besproken moet worden. “Wie moet namens jullie optreden, als het niet meer gaat?”, “Hoe willen jullie je financiën geregeld hebben en wie verzorgt straks jullie administratie?”, “Welke zorg willen jullie hebben, willen jullie wel of geen reanimatie, wel of geen euthanasie?”

Leven of dood vragen. Ik weet het, je wilt dit gesprek liever niet.

Maar als je er straks alleen voor staat, is het te laat. Als je in een ziekenhuis moet beslissen, wil je het beste doen, in gedachten je ouders.

Je hoeft het niet alleen te doen

En je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn professionals die kunnen helpen. Zoals een gespreksexpert voor de aanpak van dat lastige gesprek. En een notaris die de bespreekpunten vastlegt in, zoals dat heet, een levenstestament. 

Woensdag 30 juni om 19:30 geven deze professionals en ik een webinar over het levenstestament. Je kunt je hier aanmelden. Er zijn nog plekken beschikbaar. Zien we je daar?


Dit blog is onderdeel van het platform ‘Regie op Dementie’. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 7 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.