Hoera, we zijn 90!

Vandaag is mijn moeder 90 jaar geworden. Met haar twee kleinzonen erbij werd het een echt feestje. En natuurlijk vier je je verjaardag, ook met dementie.

We troffen het, want ze had een erg heldere ochtend. Niks slaperig, ze kletste je gezellig de oren van je hoofd af. We hadden de gezamenlijke huiskamer voor ons alleen met z’n drieën. Slim gedaan, want zo waren er minder prikkels voor haar.

Genieten van aandacht

We hadden heerlijke taart en kleine kadootjes meegenomen. Alles werd met grote interesse uitgepakt. Nou ja, wij pakten uit en zij genoot van alle aandacht. En gelachen werd er ook. Meestal om haar eigen taalvondsten, maar prima toch.

Toen kwam nog een meneer binnenlopen, die zei: “Dat ziet er lekker uit!” . Doelend op de taart, ha ha. Waarop hij mijn moeder een hand gaf en feliciteerde. Natuurlijk hebben we hem ook een stuk taart gegeven. Net als de klusjesman, die even op t balkon moest zijn. Net als in t gewone leven. Iedereen die spontaan langskomt, krijgt gewoon taart.

En die taart ging er zeker in. Het was er tenslotte één van Koelman, dé banketbakker van Heemskerk. Het was een leuke fototaart en weer zooo ontzettend lekker.

Emotioneel geraakt

Super lief toen ook de zorg en huiskamermoeders nog binnenkwamen en ‘Lang zal ze Leven’ gingen inzetten. Hetgeen zij in volle borst meezong. Dat blijft toch echt hard-wired op je geheugenschijf staan, mooi is dat. En prachtig om te zien hoe dat lied haar emotioneerde ;)).

Kern blijft toch dat alles wat je vanuit je hart doet, aankomt en goed is!


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.