Blog 19. Ertoe blijven doen

Ze gaat nu 2 dagen naar de dagopvang en heeft er inderdaad baat bij. Ze is soms niet zo snel meer met alles. En op de dagopvang worden dingen langzaam uitgelegd. Maar dát vindt zij dus heel irritant, als die vraag maar steeds herhaald wordt. Want ze heeft ook haar heldere momenten. Dan denk ze natuurlijk, wat doe ik hier?

Ik heb wel aangekaart, laat haar in godsnaam meehelpen in de keuken, want mijn moeder maakt nog gewoon haar eigen verse soepjes. Dat kan ze nog allemaal. Op de momenten dat ze niet vermoeid is natuurlijk. 

Coach heeft focus op de partner

Ik merk dat zo’n ouderencoach heel duidelijk de focus heeft op de mantelzorger, mijn vader. Logisch! Die huisartsenpraktijk wil die man op de been houden. Om ze zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Thuiswonen is goedkoper.

Maar op bepaalde momenten moet ik op de dagopvang wel even heel duidelijk laten blijken, dat mijn moeder nog héél veel zelf kàn.

Op het moment dat dat testje werd afgenomen, kan het wel score 16 zijn op de ladder van dementie. Of ze weet de datum, het seizoen niet meer, een schone pan verdwijnt in de vaatwasser. Maar laat haar gewoon rustig in haar keukentje en ze braadt wel lekker haar kipfilet of maakt haar eigen soepje. Ze kan alles nog.   

regie-op-dementie

Laat het brein zo lang mogelijk functioneren

Ik denk dat er tè weinig aandacht is voor het léven. Ze nemen gelijk teveel over. Terwijl haar dat juist op de been houdt hoor! Dat zorgt er volgens mij ook voor dat het brein blijft functioneren. Ontlast je ze daarin, dan gaat ie heeel snel achteruit. 

Dit is uw taak

Eigenlijk zouden ze op zo’n dagbesteding veel meer moeten zeggen, dit is uw taak. Pakt u uw taak of rol hier. Dan geef je veel meer inhoud, dan ‘fijn dat u zo behulpzaam bent’. Als een soort ‘nice-to-have’. Dan geef je ze hun eigenwaarde terug. Blijf je ertoe doen. 

Puur verdriet 

Ik had het er nog over met mijn andere zus, we kunnen wel zeggen dat papa nog in de ontkenning zit, of in de contramine, dat ie er niet in mee wou dat ze voor een tweede dag ging, maar die man is gewoon héél verdrietig! Hoe vaker mijn moeder daarnaar toe gaat, hoe sneller zijn huwelijk afbrokkelt. Hij verliest gewoon zijn vrouw, he. Fysiek is ze er nog, maar verder…. het is puur verdriet dat hem drijft. 

Trots

Maar hij merkt aan zichzelf en zijn lijf dat hij wel die ontspanning nodig heeft. Dus ik ben wel heel trots op hem en dat zeg ik hem ook. Ook al is het heel dubbel.

Volgende week vertelt Sophie meer over het genieten van haar moeder door naar het museum te gaan.

Waar trouwens mijn eigen moeder binnenkort ook heen gaat :)


Regie op Dementie biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn van een oudere met dementie. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.