Blog. Elkaar begrijpen

Vandaag een gastblog van regiopartner Iris van Duijnhoven, werkzaam als verbindingscoach dagbeleving en verpleegkundige in de ouderenzorg. Zij heeft in haar persoonlijke leven ook zelf ervaren hoe elkaar blijven begrijpen lastig kan zijn.

Opa en oma hebben Alzheimer

Naast mijn werk met mensen met dementie heb ik ook in mijn persoonlijke kring te maken met dementie. Mijn opa (94) en oma (92) hebben beide alzheimer. Ze zijn bijna 63 jaar getrouwd en de liefde is er nog altijd in overvloed. Het is hun grootste wens om altijd bij elkaar te blijven.  

Situatie thuis werd onhoudbaar

In maart 2020 begon opa in de nachten hard te roepen, waardoor oma niet kon slapen. Hij viel veel en sprak wartaal uit. De situatie werd hierdoor onhoudbaar. Mijn oom ging bij hen in huis slapen, omdat zij niet meer alleen konden zijn. Voor mij was het duidelijk, opa liet symptomen van een delier zien. Waar het delier vandaan kwam zijn we maanden later, na veel ziekenhuisopnames, pas achter gekomen. 

Opa en oma konden niet meer thuis blijven wonen. Eind maart 2020 zijn zij verhuisd naar een zorgboerderij. In deze periode was het waardevol dat ik kennis had van dementie en de weg wist in ‘zorgland’. Daardoor kon ik mijn familie bijstaan met hetgeen geregeld moest worden. Regie op Dementie was er toen nog niet in onze regio. Gelukkig nu wel en middels de levenslijn worden andere mantelzorgers op weg geholpen om ook de weg in ‘zorgland’ te ontdekken. 

Oma gewend, opa was boos

Oma was ondertussen gewend op de zorgboerderij en had het zichtbaar naar haar zin. In juni 2020 werd de oorzaak van opa’s delier gevonden, een botontsteking in zijn enkel. Hij heeft tussen maart en juni veel in het ziekenhuis gelegen. De botontsteking van opa was al snel over toen we gericht konden behandelen. Daarna kon het wennen op de zorgboerderij voor hem pas beginnen. 

De opa en oma van Iris van Duijnhoven.

Toen zijn delier weg was en wij dachten dat er eindelijk rust zou komen, gebeurde het tegenovergestelde. Wat er tussen maart en juni is gebeurd kan opa zich niet herinneren. In zijn beleving is hij van de één op de andere dag uit zijn eigen huis gehaald en tegen zijn zin in verhuisd.

Vooral tegen zijn kinderen had hij veel verwijten en was hij erg boos, later werd hij ook op mij boos. In eerste instantie doet dat iets met je, mijn eigen opa die zo boos op mij wordt terwijl wij allemaal ons best voor hem doen. Ik reageerde vanuit mijn gevoel en vanuit mijn rol als kleindochter. Ik probeerde hem uit te leggen waarom hij verhuisd is, al vrij snel hield ik daarmee op. 

Vanuit zijn perspectief logisch

Door mijn achtergrond en kennis die ik heb over dementie, kon ik al snel anders naar de situatie kijken. Ik begreep dat opa’s reactie vanuit zijn perspectief logisch is. Voor zijn gevoel was er thuis niks aan de hand en is hij van de één op de andere dag verhuisd. Door zijn delier is hij de periode waarin het slecht ging kwijt, daarnaast heeft hij door zijn alzheimer geen ziekte-inzicht.

Ik realiseerde mij dat opa niet diegene is die boos op mij wordt, maar dat de alzheimer boos op mij wordt.

Hierdoor neem ik het niet meer persoonlijk en raakt het mij niet meer. De discussie ga ik niet aan, het helpt ons beiden niet.

Ik weet ook dat dit voor mij makkelijker is dan voor de kinderen van opa en oma. Misschien omdat ik er net iets verder vanaf sta, maar ook doordat ik zijn gedrag kan begrijpen. In de categorie Mentale Gezondheid staan veel boeken. In het boek de dementie van Jet en Harrie staat op een makkelijke manier uitgelegd hoe de hersenen werken bij dementie.

Mijn motto is ‘Als je meer begrip hebt, kan je er beter mee omgaan!’  


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.