Blog. Hoe gaat het met jou?

Vergeten we niet al te vaak onszelf? Veel aandacht gaat natuurlijk uit naar jouw vader of moeder met dementie.

Gewoon doorgaan totdat..

Ik vergeet niet snel hoeveel wij in 2018 moesten regelen voor onze ouders met dementie. Daarbij ga je gewoon door. Gelukkig kon ik mijn zzpschap op een lager pitje zetten om dit intensieve proces voorrang te kunnen geven. Mijn zus kon dat niet en na een dramatische verhuizing van onze ouders maakte ze een gekke misstap in haar bijkeuken en …. brak haar schouder. Geen toeval natuurlijk. 

‘Positieve gezondheid’ zet betekenisvol leven centraal

Ik ben fan van het gedachtegoed van Machteld Huber, die het heeft over ‘Positieve gezondheid’. Sterker nog, de categorieën van Regie op Dementie (dagelijks functioneren, gezond leven, kwaliteit van leven, mentale gezondheid, wonen en persoonlijke administratie) zijn er grotendeels op gebaseerd. ‘Positieve gezondheid’ is een benadering binnen de gezondheidszorg die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of ziekte zelf.

Kabinet zet in op gezondheidsbevordering

Ontzettend goed dat dit ook vorm gaat krijgen in het beleid 2020-2024 in Den Haag.  Staatsecretaris Blokhuis in juli van dit jaar; “Dit kabinet heeft echt een shift gemaakt in het denken. Tot voor kort dachten we dat gezondheidszorg primair ging om het tegengaan van ziekten”.

Herkenbaar

En hoezeer dat ook van toepassing is op mensen met dementie, zie ik terug hoe goed mijn moeder het nu nog heeft. Ze krijgt volop vrijheid, ruimt lekker de tafel af en vult de vaatwasser mee in (betekenisvol zijn), maakt af en toe een wandeling buiten met de medebewoners. Wordt getroost of krijgt een glas warme melk, als ze het moeilijk heeft ’s nachts. Mag uitslapen als ze veel wakker is geweest. 

regie-op-dementie.jpg

Dit geldt ook voor onszelf

Maar nadruk op gezondheidsbevordering moet natuurlijk ook voor onszelf gelden. Want ook wij moeten onze eigen grenzen bewaken en niet doorgaan puur op onze wilskracht en doorzettingsvermogen. We cijferen onszelf soms best weg.

En we gaan maar door. Want “het zijn toch je ouders” 

Ik pleit ervoor dat ook wij onze rust pakken (maak die wandeling, ook als je druk bent!). Praat erover met dierbaren of lotgenoten wat het met jou doet als je vader of moeder dementie krijgt (dat lucht op!). Zo sprak ik vorige week iemand die ik kon helpen, omdat ik hetzelfde heb meegemaakt. Elkaar tips geven hoe met gedrag om te gaan is zinvol. Alzheimer Cafe’s of mantelzorgcirkels zijn dan ook geliefde plekken om gelijkgestemden te vinden. Maar ook afschakelen en lekker op vakantie gaan is belangrijk. Zo deed ik dat ook in 2018 toen mijn man en ik heel avontuurlijk per boot ‘Le Canal du Midi’ door prachtige wijngaarden in Frankrijk afvoeren. Zonder vaarbewijs....! Een geweldige uitdaging. 

Hoewel … vraag maar eens aan mijn man als kersverse kapitein op een 11 meter lang schip hoe rustgevend dat was.

Maar er was dan ook géén enkele plek voor andere zorgen!! 


Dit blog is onderdeel van het Platform ‘Regie op Dementie’. Ontstaan vanuit eigen ervaring (en frustratie!) om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:

Er zijn in totaal 7 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.