Blog. Op vakantie?!

Mijn moeder met Lewy body dementie is op vakantie geweest. Dat zou niet uitzonderlijk moeten zijn. Maar is dat wel.

Altijd veel op vakantie geweest

Als je je hele leven veel op vakantie bent geweest, is het toch eigenlijk raar dat je niet meer weg gaat, als je eenmaal in een verzorgingstehuis woont. Mijn ouders gingen altijd veel (en vaak) op vakantie. Tot dik in de 80, toen werd getwijfeld of ze nog een dure camper zouden aanschaffen, om naar Zweden te gaan. Mijn zus en ik hebben dat laatste aangemoedigd. Want zolang het kon, moet je toch vooral genieten. Wel denk ik dat sommigen hebben getwijfeld over de rijstijl van mijn vader, maar ze zochten gelukkig de rustige tijden en wegen op.

Nu komt ze nergens meer

Maar nu mijn moeder in de Leyhoeve Groningen woont, komt ze nergens meer. En dus vonden wij het een super tof idee, dat zij daar hadden bedacht om met 12 bewoners een midweek ertussen uit te gaan. Naar Exloo, nog geen uur rijden in Drenthe, maar wel in een hele andere omgeving. Ik zag de campingstoeltjes en voeten in een waterbak vanwege de hitte al voor me. Dat laatste werd trouwens een massage badje, waar ze, aan de foto te zien, zichtbaar van relaxte.

Erg wankel, toch mee

Natuurlijk was het best spannend, want in de week ervoor was ze wederom fors gevallen. Ze wordt erg wankel de laatste tijd. Dit keer bloedde haar hoofd dusdanig, dat haar schedel zichtbaar was. Hechten was niet nodig, dus het moest vanzelf weer dichtgaan. Maar mijn zus en ik dachten ook, als ze kan genieten, moeten we het gewoon doen. Ze kan altijd terug gebracht worden naar het woonzorgcentrum, als het echt niet zou gaan. En liever eventueel overlijden wanneer je geniet.

Bijzondere ervaring

En gelet op de foto’s en video’s die ik heb gezien, heeft ze genoten. Temidden van een leger van zorgmedewerkers en vrijwilligers. Ik zag dat ook mensen die normaal op kantoor werkten, waren mee geweest. En op LinkedIN vertelden dat ze het zo’n bijzondere ervaring hadden gevonden. Want ook al werk je in de zorg, hoe vaak kom je echt langdurig in aanraking met mensen met dementie?

Laat ze meedraaien

Zo lang wij deze mensen niet volledig laten meedraaien in de normale gang van zaken, in het cafe of het restaurant blijft een zorgafdeling iets van “achter die gesloten deuren”, een hele andere wereld. We zullen veel meer kennis moeten vergaren hoe we mensen met dementie het beste kunnen bejegenen, kunnen benaderen, kunnen omarmen. Als mens. Want het blijven gewoon mensen die heel goed weten wanneer je iets meent, wanneer je oprecht bent en die weten te genieten van muziek of zang. Het wordt tijd dat we dat erkennen en ze niet “wegstoppen”. En geloof me, iedereen krijgt er de komende 10, 20 jaar mee te maken, als de aantallen verdubbelen.

Vol programma

Wat heeft ze allemaal meegemaakt op haar midweek? Ze vertrokken op maandag en op dinsdag zijn ze naar het Douwe Egbert museum in Joure geweest. Waarschijnlijk een feest der herkenning, want mijn moeder heeft haar hele leven die punten verzameld(wie niet?). Op woensdag was er geloof ik een zanger en zag ik dat er gezellig gedanst werd. Op donderdag weer een rustig onderdeel, een mooie boottocht over de rivieren met een BBQ na afloop. Op vrijdag terug naar de Leyhoeve.

Onrustig, maar met een glimlach

Ik weet dat ze genoten heeft, want hoewel ze de nacht erna onrustig was en weer van alles heeft verplaatst in haar kamer, was ze ook relatief makkelijk naar bed te bewegen. Waarna ze de medewerkster een grote glimlach gaf en verder ging slapen.

Iedereen die dit heeft mogelijk gemaakt, ontzettend bedankt!!


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.