Blog. Omarm warme technologie en AI

Op 30 juni 2022 mocht ik de interessante ‘First International Conference for Dementia, Design en AI‘ bijwonen in Eindhoven. Zelf altijd al geïnteresseerd in nieuwe technische ontwikkelingen. Maar hoe zit dat voor de zorg? En wat werkt voor een persoon met dementie of zijn mantelzorger?

AI is allang in ons dagelijks leven!  

Blijkt AI (Artificial Intelligence) gewoon allang in onze levens ingebakken te zijn! Want goede voorbeelden zijn Google, smartwatches, navigatiesystemen en slimme thermostaten. Er werd uitgelegd dat de kracht van AI ligt in het vermogen om te leren op basis van data, om zich aan te passen aan verschillende situaties, en om voorspellingen te doen over gedrag en behoeftes in de nabije toekomst. Wijnand IJsselsteijn (TU Eindhoven, ECDT - Expertise Centre Dementia & Technology) legde het simpel uit als AI als ‘a fellow traveller’.

Ontwerpen door dagelijks gedrag te bestuderen

En daar word ik als marketeer natuurlijk blij van. Want hoe kunnen we de klantreis van iemand die dementie heeft, of de klantreis van een mantelzorger volgen, zodat we ervan kunnen leren wat wél en wat niet werkt?

Want nog beter dan interviews houden, is het (huidige) gedrag bestuderen en daarvoor verbeteringen ontwikkelen. Zoals bijvoorbeeld het dagelijks leven makkelijker maken. Een zeer veelbelovend, naar mijn mening, is - hoe eenvoudig kan het zijn-  ‘Happje’ van Yvonne Ruitenberg. Zij werd één van de student pitchwinnaars van de dag. Het is een stap-voor-stap receptenboek. Waarbij door iteratie (continue aanpassen en voor feedback terug naar de cliënt) het ontwerp verbeterd wordt. Sonja, die heeft meegedaan aan het programma Restaurant Misverstand was in elk geval fan. Wat een positieve vrouw trouwens!

Omdenken: Welthuis Kompas

Ook een mooi voorbeeld van omdenken vond ik het “Welthuis Kompas” van Rens Brankaert van het ECDT. Nu eens niet iets voor de familie of de zorg om iemand ‘in de gaten te houden’, maar iemand met dementie neemt dit kompas mee als hij naar buiten gaat, waarbij de wijzer altijd terug naar huis wijst. Zo kan iemand vast en zeker nog langer zijn ‘vaste rondje’ lopen.

Coping strategieeën

Tot slot kwam Prof. Dr. Marjolein de Vugt (Universiteit Maastricht, Alzheimer Centrum Limburg) aan het woord. Zij vertelde meer over het Coping proces. Wanneer mantelzorgers meer focus hebben op mogelijkheden en positieve aspecten draagt dat bij aan het acceptatieproces. Bekende coping strategieën zijn afleiding of emotionele steun zoeken. Paradoxaal is dat er ook een duidelijke behoefte paradox bestaat na de diagnose dementie. Waarbij de quote van een partner van iemand met dementie dit wel het beste aangeeft “Nu ik verder ben in het acceptatieproces, realiseer ik mij dat de hulp die ik eerder afwees, eigenlijk heel goed voor mij zou zijn geweest”.

Dat er voor implementatie van E-health nog een lange weg te gaan is, blijkt wel uit het cijfer dat Marjolein liet zijn van ‘3% effectieve psychosociale interventies ter ondersteuning van mantelzorgers bij dementie’ (onderzoek 2020).

Toch ben ik positief na het congres, want zolang er echt vanuit co-design en vanuit klantbehoefte naar de dagelijkse praktijk wordt gekeken, ontstaan er mooie ontwerpen die mensen echt zullen omarmen. Nu nog zorgorganisaties en verzekeraars die erin durven te investeren. Omdat het het leven met dementie makkelijker maakt. Zoals ‘Happje’.

groet! Hilma


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.