Blog. Speelsheid & ik ben mens

Een tijdje geleden was ik uitgenodigd om te komen kijken bij Zandstroom in Zandvoort, waar mensen met dementie overdag terecht kunnen bij ‘de club’.

Niks saaie dagbesteding

Leontine Trijber is oprichter en visionair. Bij binnenkomst word je direct geconfronteerd met veel kleur, kunstwerken en een vriendelijke, open sfeer. Je voelt je meteen welkom. Maar niet alleen wij, naar later blijkt, ook mensen met dementie.

Zie de mens

Wij, professionals (ja ja, ik blijk intussen als ervaringsdeskundige dat ook te zijn ;) krijgen in een uur uitleg over het gedachtegoed. Het begint en eindigt altijd met de mens zien. Met al zijn talenten. En wij, de omgeving, moeten anders reageren op de persoon met dementie. Er was ook een familie die overwogen hun man en vader daar een plekje te geven. Ik zag ze ontdooien, er was een fijne sfeer.

Luchtig, speelse club

Bij Zandstroom gaat alles op een luchtige, speelse manier waarbij reageren vanuit je gevoel of intuïtie bovenaan staat. En dat zie je gewoonweg werken! Na een uur kwamen de mensen met, zoals zij dat noemen een haperend brein, zich mengen in de groep. Daarvoor waren we ruim gaan zitten, zodat ze ook daadwerkelijk midden tussen ons in konden plaatsnemen. Ik zag vrolijke mensen. Leontine vroeg een aantal mensen naar hun ervaring bij ‘de club’. Zoals iemand zei: “ik voel me gezien en gewaardeerd”. Ter inspiratie kun je dit ook via video bekijken, want ZONMW was erbij en maakte opnames. Zie hier een prachtig video-verslag (yep, ik kom ook in beeld ;-)).

Waar iedereen graag komt

Bij Zandstroom laten ze al 10 jaar zien hoe, naar mijn mening, elke dagbesteding of ontmoetingscentrum eruit zou moeten zien. Er ontstaat een community, een club waar iedereen graag komt. Praat niet over de ziekte. Waardeer ieders talenten. Geniet van samenzijn. Wees creatief en beweeg mee. Veel kunst en creativiteit. Experimenteer, faal en probeer het opnieuw.

Vaardigheden zijn te leren!

Maar ook, dat al deze vaardigheden te leren zijn! Dat vond ik toch een mooie eye-opener. Als mantelzorger kùn je anders reageren en dat is te leren. Wat Leontine bijvoorbeeld aangeeft, begin geen discussie over wel/geen dagbesteding, maar trek je jas aan en zeg dat je samen ergens gezellig koffie gaat drinken. Als het goed voelt, wil iemand wel blijven. Jij moet het initiatief nemen, zij kunnen dat niet meer. Discussie heeft geen zin.

Leontine heeft een prachtig, hoopvol positief boek ‘Haperend brein- een nieuwe kijk op dementie’ geschreven, waarvan ik hoop dat het eens in de lessen van elke verpleegkundige of verzorgende terecht komt!


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.