Blog. Kinderlijke onbevangenheid

Vandaag wederom een inzichtvolle bijdrage van Iris van Duijnhoven, verpleegkundige en verbindingscoach dagbeleving, werkzaam op een zorgboerderij in Brabant.

Snuffelstage

Bart (13 jaar) zit in het tweede leerjaar van de middelbare school. Dit jaar mocht hij een snuffelstage gaan doen. Bart koos ervoor om op een zorgboerderij stage te gaan lopen, hij wil later graag de ouderenzorg in. Met mensen werken vindt Bart leuk.

Stralende gezichten

Ook de bewoners en de mensen van de dagbeleving vonden het leuk dat Bart kwam helpen. De dynamiek in de groep veranderde meteen. Bart is spontaan, niet verlegen om vragen te stellen of contact te leggen, maar wel met respect. Zijn kinderlijke onbevangenheid leverde stralende gezichten op. Zo wist Annie na 2 dagen al zijn naam te onthouden, terwijl ze de namen van haar vaste begeleiders niet weet. Als Bart er is, begroeten de mensen hem eerst en daarna pas de rest. Hij tovert een lach op vele gezichten.

Puurheid van kinderen

Zo ook op het gezicht van Hein. Hein komt sinds de zomer op de zorgboerderij. Hij heeft het er altijd goed naar zijn zin, als er maar gezelligheid om hem heen is. Met de komst van Bart fleurde hij nog meer op. Hij vroeg Bart wat hij wilde drinken, andersom vroeg Bart dat ook aan hem. Mensen met dementie zijn vaak passief maar door de puurheid van kinderen komen ze sneller in beweging. Als de begeleiders vragen wie er mee gaat wandelen zijn daar overtuigingskracht en verleidingstechnieken voor nodig, als Bart het vraagt, staan er meteen meerdere mensen op.

Samen de krant lezen

Hein leest in de ochtend graag de krant op de zorgboerderij. Bart vindt het leuk om de puzzels te maken die erin staan en samen gaan ze geconcentreerd aan de slag. Leuk om te zien!

Waarom maakt Bart zoveel los?

Een paar weken later liet ik een foto van Bart zien aan de groep, dezelfde foto die bij dit blog geplaatst is. De groep reageerde meteen vanuit herkenning, ze zeiden op z’n Brabants ‘’och wa’n skon menneke, die mag wel terugkomen’’. Ik vroeg aan hen waarom Bart zoveel bij ze losmaakt. Annie vertelde dat er op de zorgboerderij altijd voor haar wordt gezorgd en dat zij nu iets terug kon doen door voor Bart te zorgen. Ze zei regelmatig dat hij maar een koekje uit de kast moest pakken. Hein zei dat het komt omdat kinderen onbevangen zijn, ze reageren vanuit hun hart, vanuit hun gevoel en durven alles te vragen.

Verzorgende rol 

De mensen met dementie op de zorgboerderij zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde: We willen nuttig zijn en bij Bart konden we dat zijn door de verzorgende rol op ons te nemen. Daarnaast zeggen ze dat ze als een gewoon mens benaderd willen worden, zonder dat we eerst naar hun beperkingen kijken.

Hoe mooi is het dat een jonge stagiaire dit soort inzichten kan geven. Laten we daar allemaal van leren.


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.