Blog. Dagbeleving ontlast

Vandaag een tweede ervaringsblog van Iris van Duijnhoven, regiopartner Regie op Dementie van de regio Laarbeek. 

Structuur aan een dag

Dagbesteding kan structuur bieden aan het leven van mensen met dementie. Daarnaast hebben zij op een dagbesteding de kans om zinvol bezig te zijn. Een basisbehoefte die wij allemaal hebben. Maar een dagbesteding is niet alleen goed voor iemand met dementie, het is óók goed voor de mantelzorger. Door middel van dagbesteding heeft de mantelzorger regelmatig een dag vrij om op te laden. Dat is nodig om de zorg voor je naaste langer vol te houden. De stap zetten naar dagbesteding is moeilijk en vergt een periode van wennen. Maar als alles goed loopt, brengt het veel voor beide. 

Dagbeleving

Persoonlijk vind ik dagbeleving een passender woord dan dagbesteding. Het gaat er in mijn ogen niet om wat iemand op een dag doet (besteding), maar veel meer hoe iemand een dag beleefd (beleving). Het gaat erom dat iemand fijne ervaringen heeft, een voldaan gevoel krijgt en zoveel mogelijk geluksmomenten ervaart. Dit alles is veel belangrijker dan hetgeen iemand precies gedaan heeft. 

Passende dagbeleving kiezen

Het is van belang dat je een dagbeleving kiest die passend is. Op Regie op Dementie staan, onder het kopje Kwaliteit van Leven Laarbeek meerdere dagbelevingen aangegeven. Ga vooraf op meerdere plekken kijken en proef de sfeer. Dat helpt bij het maken van de juiste keuze. 

Noud uit Mariahout

Zo ook bij Noud. Ik ben werkzaam op een dagbeleving in Mariahout en begin februari kwam Noud met zijn dochter en vrouw bij mij op kennismakingsgesprek. Vooraf vraag ik mensen een ‘Vertel ons wie je bent’ formulier in te vullen. Op deze manier heb ik vooraf al wat informatie en kan ik daarop inspelen. Zo wist ik al dat Noud geboren is in Mariahout en daar tot zijn trouwen heeft gewoond, dat hij heel graag praat en goed aardappels kan schillen. 

Ik vertelde Noud dat ik ook uit Mariahout kom en de klik was er meteen. Hij wilde mijn achternaam weten en wist meteen van alles over mijn familie en Mariahout te vertellen. Dit was een prachtig begin van de start van de dagbeleving. Noud was overtuigd om bij ons te komen. De eerste hele dag dat hij bij ons kwam, heeft hij zelfs een potje peren als cadeau voor mij meegenomen. 

Vereerd om te mògen komen

Later heb ik nog met zijn dochter gesproken over hoe zij bij ons terecht zijn gekomen. Dagbeleving was nodig om Noud zijn vrouw te ontlasten. Ze hadden al vaker van onze zorgboerderij gehoord en waren er al een paar keer langs gereden.


Tegen Noud hadden zij gezegd dat het altijd vol zit bij ons, maar doordat hij uit Mariahout komt, ik graag een uitzondering wilde maken. Noud voelde zich hierdoor vereerd.


Zij hebben dus heel goed gekeken wat Noud kan overhalen om te starten met een dagbeleving. 



Iedereen wil zich belangrijk voelen

Het is voor Noud waardevol dat hij zich belangrijk voelt. Daar steken wij dus ook op in. Noud kan goed aardappelen schillen. We vragen dan ook elke dag of hij dit kan doen, omdat hij dat zo goed kan. Dan straalt Noud. Thuis vertelt hij dat er ook allemaal vrouwen op de dagbeleving zijn, maar zij kunnen niet zo goed aardappels schillen als hij dat kan.

Mocht aardappels schillen ooit moeilijker worden voor Noud, dan nog steeds zullen wij hem daarover complimenteren. Het gaat er namelijk niet over hoe lang hij erover doet en hoe hij het doet, het gaat erom dat hij het gevoel heeft iets te kunnen betekenen. Daar geniet Noud van! 

En wat ook heel handig is, als Noud een dag bij ons is geweest, zijn wij weer op de hoogte van alles wat er gebeurd is in Mariahout. Want al heeft Noud dementie, over vroeger kan hij alles tot in detail aan ons vertellen!


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.