Blog. Uiterlijk doet ertoe

Ook al ben je 89 en heb je dementie, mag je je nog steeds mooi voelen.

Ouderdom betekent uiterlijke gebreken

Naarmate mijn moeder ouder wordt, komen er ook steeds meer uiterlijke gebreken. Zo mist ze een voortand, heeft ze ouderdomswratjes en heeft ze geen permanent meer in het haar.

Geen mooi gezicht

En ik vind dat vervelend. En zij vindt dat volgens mij ook niet leuk, getuige een foto die werd genomen met twee van haar zorgmedewerkers. Toen ze zichzelf in het midden op de foto terugzag, zei ze tegen hun 


 “Dat is toch geen mooi gezicht he, zo met die tand”


Tandarts een beproefing

Maar ja, dilemma’s, dilemma’s, want waarom doen we er niets aan? Tja, de tandarts werd echt een beproeving om haar daarnaar toe te krijgen. En meer dan een half uur op zo’n stoel, wil ik haar ook niet meer aandoen. Gelukkig heb ik nu trouwens een tandarts/mondhygiëniste aan huis gevonden! Dat scheelt weer stress. En ik wist niet dat het hebben van je eigen gebit op die leeftijd, een uitzondering was. Ze hebben bijna allemaal een kunstgebit. 

Naar de kapper

Naar de kapper gaat nog wel, maar dan moet ze geen slechte middag hebben. Sowieso is het met haar Lewy Body dementie heel wisselend. Ik merk dat ze veel meer slaapt, maar ook zeker haar gezellige en humorvolle momenten heeft. Maar als ze zo’n slaapperiode heeft, dan krijg je er dus geen permanent in. Dus dan alleen maar knippen met een watergolf. En vaker naar de kapper. Gelukkig kan het weer.

En dan de ouderdomswratjes ... vast onschuldig, maar ik vind het geen leuk gezicht. Dus ik heb gevraagd of ze niet weggehaald kunnen worden. Ook wil ik haar daarmee niet op de foto zetten. 

Voor wie doe ik het eigenlijk?

Blijft natuurlijk de vraag of ik haar er goed wil laten uitzien voor mezelf of voor haar.

Maar eigenlijk vind ik beide ok, want dat gun je toch ieder mens? Waarom zou dat veranderen als je dementie krijgt? Dus toen een zorgmedewerker vroeg of ze een schoonheidsbehandeling zou willen, hebben we ja geantwoord. 

Verzorgd eruit zien

Iedereen wil zich toch eens laten verwennen? Heerlijk relaxed in de stoel, gefrummel aan je haar of een lekkere crème op je gezicht. Of ze het harsen van haar kin ook fijn gaat vinden, dat gaat ze heus wel aangeven! Want iemand met dementie kan heel goed communiceren wat ze wel of niet lekker vindt.

Dus zolang het gaat, wil ik dat ze er verzorgd uitziet. Met leuke kleren aan, een net kapsel en een zo mooi mogelijke huid. 

Uiterlijk doet ertoe.


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen