Blog. Elke beweging is er één

Vandaag wederom een mooi ervaringsblog van Iris van Duijnhoven, regiopartner Regie op Dementie, regio Laarbeek. In het dagelijks leven verpleegkundige en verbindingscoach dagbeleving op zorgboerderij Grootenhout.

Blijf maar zitten, ik …

We weten allemaal dat beweging belangrijk voor ons is. Toch ontnemen we vaak beweging van ouderen. Herkennen jullie de zinnen ‘’Blijf maar zitten, ik haal wel een kopje koffie voor je’’ of ‘’Ach.. laat mij dat maar doen’’ ? Allemaal uit goede bedoelingen, omdat we graag voor de ander zorgen. 

Beweging heeft positief effect

Beweging heeft een positief effect op veel processen in ons lichaam. Het vermindert stress, zorgt voor een betere doorbloeding, bevordert de stoelgang, verbetert de slaap en het zorgt voor een betere spierkracht en coördinatie. 

Evenveel valincidenten, minder grote gevolgen

Bij ons op de zorgboerderij hebben we veel drempels, soms een losliggende tegel en wandelen we door de bossen met veel ongelijkheden. Vaak krijg ik de vraag of dat wel veilig is. We hebben dit laten onderzoeken door de TU. Uit het onderzoek blijkt dat wij evenveel valincidenten hebben als reguliere verpleeghuizen, waar alles gelijkvloers is. Het verschil is dat bij ons de gevolgen minder groot zijn. Juist doordat mensen continu moeten blijven opletten waar zij lopen, blijft hun coördinatie en reflex om zichzelf op te vangen beter intact.

Wilma (op de foto) heeft dementie. Zij komt met veel plezier naar de dagbeleving. Wilma is fysiek fit, dat willen we graag zo houden. In de zomer gaan we met haar op de duo-fiets, elke dinsdag neemt ze deel aan de groepswandeling. Als we haar niet in beweging zouden houden, zou zij daar op veel fronten last van hebben. Geen beweging levert achteruitgang op. Gelukkig geniet Wilma van de wandelingen en van het fietsen en is zij graag in beweging.

Denk niet te groot

Als we aan beweging denken, denken we vaak te groot. Als iemand niet meer in staat is om te wandelen of te fietsen, hebben we de neiging om beweging helemaal niet meer te stimuleren. We vergeten dat er nog steeds veel kansen zijn om te bewegen. Het kan heel klein en simpel. Kan iemand nog 2 meter lopen, dan laten we diegene 2 meter lopen achter de rolstoel en daarna pas in de rolstoel. Zouden we dat niet doen, dan gaan die 2 meter al snel niet meer lukken. 

Kleine beweging is ook beweging

Toen ik laatst aan het werk was vroeg Lies aan mij of ik melk in de koffie wilde doen voor haar, omdat ze dat zelf niet kon. In plaats van het meteen over te nemen, keek ik naar wat zij nog wel kon.

De dop zat er stevig opgedraaid. Ik heb hem wat losser gedraaid en daarna kon Lies hem zelf opendraaien en de melk in haar koffie doen.

Het was voor mij een kans om haar een compliment te geven. Lies voelde zich trots dat het haar toch gelukt was. Hoe klein de beweging ook was, voor haar was het beweging. 

Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, vertelt dat beweging in kleine dingen zit. Zoals na het eten zelf je bord naar de keuken brengen. Is aan het aanrecht staan te intensief, dan doen we de afwas in een teiltje op tafel. 

Van kippen voeren tot snoepkastje buiten

Buiten de kippen voeren. Kun je daar niet naartoe lopen, dan helpen wij en kun je het voer alsnog uitstrooien. De was opvouwen. Is dat moeilijk, 1 theedoek is ook genoeg, dan doen wij de rest. In de link naar het filmpje bij Gezond Leven Laarbeek vertelt Erik Scherder meer over hoe je beweging bij ouderen in kan zetten. 

Nog een ander voorbeeld. Jan hield erg van snoepen en niet van beweging. We zagen dat hij daardoor fysiek inleverde en daar zelf last van had. Een collega bedacht om buiten voor hem een snoepkastje op te hangen. Zo creëerden we dat Jan elke dag naar buiten liep om snoep uit zijn kastje te halen. Hij kon dagelijks blijven genieten van zijn snoep en was lekker in beweging. Een win-win situatie.

In de categorie Gezond Leven Laarbeek staan links naar bewegingprogramma’s, maar ook wandelroutes in Meierijstad en een fysiotherapiepraktijk die gespecialiseerd is in beweging voor mensen met dementie. 

Doe er je voordeel mee en blijf elke vorm van bewegen stimuleren!


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.