Blog. Dansen tijdens corona?

Wat kun je ondernemen met jouw vader of moeder met dementie, nu we met zijn allen minder contact mogen hebben?   

Een vriendin wiens moeder met dementie nog thuis woont bij haar vader, zou op dit moment eigenlijk voor vier dagen naar de dagbesteding gaan. Dat valt nu weg. Haar zus en zij moeten hun vader écht ondersteunen, omdat hij er anders aan onderdoor gaat. Ze vroeg zich af welke activiteiten ze kunnen doen om thuis de rust erin te houden?

Privé-concert buiten!

Niet iedereen heeft tenslotte de luxe zoals mijn moeder met haar Lewy Body dementie in het woonzorgcentrum de Leyhoeve Groningen, waar vorige week een heus privé-concert voor alle bewoners door Bert Solo buiten werd georganiseerd. Kijk haar eens swingen en genieten!

Volgende week wordt ze 88. Ik hoop natuurlijk dat ze niet ziek wordt, maar ik heb liever dat ze echt gelééfd heeft. Ze heeft overigens geen weet van corona. ‘What a blessing’ in deze tijd. En haar verjaardag gaan we vieren als dit voorbij is. Ze zou alleen maar onrustig worden, als wij als een gek voor het raam gaan staan zwaaien en niet binnen komen met taart. 

Wat kun je doen om het thuis dragelijk te houden?

Mijn tips

1.     Ga de natuur in. Ga wandelen of fietsen. Dat kalmeert ons al, laat staan iemand met dementie. Niet alleen is beweging goed voor ze (zie video van professor Erik Scherder), maar natuur en groen kalmeert en heeft een fijn, repeterend karakter. De wijdsheid van landerijen, het bos met rijen bomen etc. 

2.     Zorg dat iemand zich nuttig voelt. Dus laat haar een eenvoudig klusje in huis doen. Geef haar een taak. Bijvoorbeeld; samen de kledingkast uitruimen. 

3.     Voor meer ideeën over praktische activiteiten binnen, leren beeldbellen, omgaan met, is dit ook een fijne opsomming; Activiteiten voor thuis.

4.     Zaterdag 28 maart 2020 werd in Haarlem dit prachtige initiatief Let’s EAT! gelanceerd; een online platform waarmee mensen de eenzaamheid en het gemis aan sociale contacten kunnen verdrijven door samen virtueel te eten.

Zorg goed voor jezelf

Bovenal, zorg ook heel goed voor jezelf! Anders hou je dit niet vol. Zo ging ik altijd wandelen als mijn ouders even lagen te slapen. Van je af praten is ook lekker. En laat je ook niet alles welgevallen van je moeder of vader met dementie. Als zij je tergen, hebben mijn zus en ik vaak genoeg een stevig woordje teruggegeven. Want je hebt niks aan het advies “ beweeg vooral mee met de persoon met dementie”. Als ze iets zeggen dat jou niet zint, zég er iets van. 

Want mijn ervaring is dat mensen met dementie dònders goed voelen, als zij te ver zijn gegaan. Wees eerlijk, beweeg iets mee, maar geef óók af en toe een weerwoord. 

Het zijn zware tijden voor mantelzorgers. Dan bedenk ik dat mijn moeder het op dit moment zo slecht nog niet heeft.  


Regie op Dementie biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:

 Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn van een oudere met dementie. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.