Blog. Eropuit met de fiets!

Mijn moeder had vast spierpijn. Zij ging er twee weken geleden op uit met de duo-fiets.

Buddy gesprek

Afgelopen week moet je er niet aan denken met al die regen, maar toen was het stralend weer. Bij ons ‘buddy’ gesprek (met de primair verantwoordelijke verzorger van mijn moeder) had ik aangegeven dat ze best weer eens naar buiten mocht op de fiets. Ik weet dat ze daarvan geniet. En… ze had ook nog eens aan meebetaald aan die duo-fiets :-). 

Er was enige twijfel of ze dat nog wel aankon met haar 88 jaar. Mijn antwoord was: als ze veel in de gang (en ze is snel he!) loopt, zijn haar spieren vast ook nog goed. En zelf hoeft ze alleen maar mee te fietsen.

regie-op-dementie.duofiets.jpg

Gewoon gaan fietsen!

Datzelfde weekend nam ze haar direct mee op de duofiets naar Haren. En wat heeft ze genoten. Ze vertelde dat ze hier vroeger ook vaak fietste met mij. Dat klopt. Bij terugkomst in de huiskamer noteerde de huiskamermoeder het volgende in Carenzorgt;

“U kwam opgetogen terug van een fietstocht met een collega. Koude handen…maar dat had u er graag voor over, prachtig!”

Zo zie je maar, mijn moeder is niet gek. Ze heeft lekker genoten en het weliswaar koud gehad, maar dat op de koop toe genomen. Wat maar weer bewijst dat we niet teveel zaken moeten invullen voor anderen, óók niet als ze dementie hebben. Want als het haar echt niet was bevallen, had ze dat heus wel laten weten (in taal of algemeen ongenoegen).

Gezelligheid

Nu met corona lijkt zij het drukker te hebben dan ik met een heuse trouwjurken presentatie van het personeel, sjoelen of de ballon overspelen (waarin zij nogal fanatiek blijkt te zijn).

Natuurlijk zie ik dat ze ook achteruit gaat, ze kan soms gaan spelen met haar eten, niet wetende wat ermee te doen. Maar ik wens iedereen zulke ondersteuning. Waar geen gedoe wordt gemaakt van de mondkapjes, maar het als zo vanzelfsprekend wordt gepresenteerd, dat zij er ook één wilde uitproberen. 

Begrijpen van dementie

Er kan nog veel verbeterd worden in de zorg, hoor ik ook uit vele andere verhalen. Toch hoop ik dat steeds meer mensen gaan begrijpen wat dementie precies inhoudt. Ik heb dat laatst zelf mogen ervaren door Into D’mentia uit te proberen bij de Leyhoeve Groningen. Zie hier een korte uitlegvideo van RTV Noord. Een belevingscontainer waarbij je zelf even dementie hebt. Heel bijzonder en herkenbaar (zoals alles wat je allemaal wel niet fout kan doen!).

Ik vind dat elke zorginstelling zijn personeel (van zorgmedewerkers tot schoonmakers tot horeca) zou moeten trainen met zulke methodes. En dat kan volgens mij ook met goedkopere alternatieven. Zoals onderlinge rollenspelen. Als je maar creatief bent. 


Dit blog is onderdeel van het Platform ‘Regie op Dementie’. Ontstaan vanuit eigen ervaring (en frustratie!) om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:

Er zijn in totaal 7 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.