Blog. Ook jij mantelzorgt

‘Mantelzorgen’, ik heb nooit iets gehad met dat woord. Sterker nog, ik vind het niet juist. Het dekt de lading niet. Wie heeft bepaald dat ik een ‘mantel’ van zorg om mijn ouders moet leggen.

‘Mantelzorgen’ doe ik niet

En daarin ben ik niet alleen. Het is vandaag de nationale Dag van de Mantelzorg. Maar steevast in enquetes herkennen mensen zich niet in het woord ‘mantelzorgen’. Weten de betekenis niet eens.  Want je ondersteunt je partner of je ouders, maar dat is vanzelfsprekend. Zoals zij vroeger voor jou zorgden, zo zorg jij nu voor hun.

Gewoon achter ze gaan staan

Zorgen is ook niet het goede woord. Je gaat achter ze staan, zodat ze niet vallen. Of maakt het hun makkelijker om beslissingen te nemen. Ook met dementie blijven het mensen die meebeslissen (zolang het kan).

En gaat het niet meer, dan moet je op tijd het geregeld hebben samen, door hun op tijd een levenstestament te laten opstellen.

En dan het feit dat je een mantelzorg vergoeding van, ik geloof € 100,- per jaar, kunt krijgen via een gemeente. Ik wist dat destijds niet eens. Misschien is dat voor een aantal mensen een mooi extraatje om iets leuks mee te doen.

Mantelzorgen is iemand begeleiden, maar zelf aan het stuur laten.

Mantelzorgen is iemand begeleiden, maar zelf aan het stuur laten.

Even ontlast worden

Maar de meesten zijn toch veel meer gebaat bij extra hulp, tijd om eens ontlast te worden van de continue druk om te zorgen. En dan denk ik met name aan de partners, maar natuurlijk ook aan die broer of zus die toevallig het dichtste bij de ouders wonen.

Je broer op afstand merkt er vaak minder van
of heeft het “veel te druk”

Het zal niet de laatste ruzie zijn in een familie die gaat over ‘mantelzorgen’ voor de ouders.

Maar wat dan wel?

Mensen willen primair voor zichzelf zorgen. Mijn ouders wilden dat al. De generatie erna zal dat zeker willen. Dus zorg voor een goed overzicht van de te maken keuzes. Maak het veel duidelijker en inzichtelijker welke hulp er is. Maak het gemakkelijk om te kiezen. 

Zelf aan het stuur

En ja, er is nog een hele weg te gaan hierbij, maar dan hebben we het over een paar jaar niet meer over het woord ‘mantelzorgen’, maar over het zelf inrichten van je laatste levensfase, met steun en in samenspraak met je kinderen. 

Voor nu hoop ik dat Regie op Dementie jou en je ouders op het goede spoor zet. Want ook jij mantelzorgt. Met liefde.


Dit blog is onderdeel van het Platform ‘Regie op Dementie’. Ontstaan vanuit eigen ervaring (en frustratie!) om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:

Er zijn in totaal 7 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.