Blog. Houdini

Het is niet altijd leuk in het woonzorgcentrum. Net als in het echte leven.

‘S nachts

Wat veel mensen niet weten, ‘s nachts is een wereld op zich in het land van dementie. Bewoners die wakker zijn, gezellig een glas warme melk met een broodje ontvangen. Mij is wel eens verteld door een verzorgende; “ O ja hoor, ‘s nachts heb ik soms wel 2 of 3 bewoners gezellig aan tafel zitten!”

Zingen

Ik had geen idee. Maar inderdaad zie ik wel in de rapportage dat mijn moeder vaak wakker is en veelvuldig in slaap valt in de woonkamer. Ook loopt ze blijkbaar regelmatig te zingen door de gangen. Maar dat legde mijn moeder zelf eens uit.  Dat deed ze om haar emoties te uiten. “Zingen zouden meer mensen moeten doen !” zei ze stellig. 

Buiten in de regen

Maar 2 weken geleden was ze helaas ‘s nachts zo boos, dat ze buiten is gekomen. In de regen. Hoe, dat laat ik even in het midden, maar net als Houdini, is het haar gelukt. Wij werden om 1:00 uit ons bed gebeld. We schrokken uiteraard wakker.

We kregen te horen dat mijn moeder
mogelijk 30 minuten buiten was geweest. In de regen.

Ze was vlakbij gevallen en iemand had haar gelukkig om hulp horen roepen & de politie gebeld. Ze was licht onderkoeld. Dus ze brachten ze haar naar het ziekenhuis ter check. 

Onderkoeld maar ok

Ach gut, dacht ik. Wat zal ze in de war zijn, maar ja, wij zitten op twee uur afstand, dus we kunnen niks. Ik vroeg de medewerker om ons te appen zodra ze weer thuis zou zijn. Wij gingen weer (proberen) te slapen. Binnen anderhalf uur was ze gelukkig weer thuis. Niks gebroken, alleen geschrokken. Nadat ze gerustgesteld werd, viel ze als een blok in slaap.

moeder-met-baby-regieopdementie

Slaapritme

Wel heb ik gevraagd om extra informatie of er iets aparts gebeurd was die nacht dat ze zo boos was geworden. De data zijn uitgelezen en ze zien nu een ritme in haar slaappatroon. Vier goede nachten worden gevolgd door een slechte. En dan is het natuurlijk maar net de vraag of ze met haar Lewy Body dementie op dat moment te bereiken is, of dat ze “in haar eigen wereld” zit. Omgeving en vertrouwde mensen om haar heen helpen niet altijd. Wel prachtig zoals ze haar soms ‘baby Jane’ te verzorgen geven. En dat doet ze met veel toewijding zo lijkt het. 

Thuis

Dit keer is het gelukkig weer goed afgelopen, maar het kan een keer fout gaan. Het kan altijd gebeuren, ook overdag, je schrikt, maar ik wens haar haar relatieve vrijheid. En in de twee jaar dat ze er alweer woont, is zoiets drie keer voorgekomen.

Dus dat valt alles mee. Ze heeft het er goed.


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.