Blog. Olympisch kampioen in je eigen tempo

Wat een mooie prestaties toch allemaal deze weken! Maar je hoeft geen Nederlands Olympisch kampioen te worden, om te begrijpen dat bewegen goed voor je is.

Zo kreeg ik weer een leuke foto toegestuurd van mijn moeder, zittend op een stoel, die fanatiek meedoet met een ballon-spel. Ondanks haar chronisch pijnlijke arm. Ik geloof dat ze denkt dat ze in haar twintiger jaren is en daar hoort een actieve levensstijl natuurlijk bij!

Bewegen op je eigen stoel

Hoogleraar Erik Scherder pleit uiteraard al langer voor meer bewegen, ook bij dementie.  Ook bij een wankel evenwicht. Dan ga je gewoon bewegen op - of met - je stoel.

Ook zo’n mooi verhaal: toen ik de vorige keer op bezoek was bij mijn moeder, ging de huiskamermoeder in de weer met een lichte bal. Volleyballen met de dames. Ik nam het van haar over toen zij het eten ging verzorgen. En wat bleek? Die zeer onrustige mevrouw ging op het puntje van haar stoel zitten.

Haar gezicht ontspande en ze gaf mij de bal telkens actief (en met kracht) terug.

Bleek ze in het verleden actief op volleybal te hebben gezeten!

Poster beweegoefeningen voor thuis

Bekijk ter inspiratie de app Fitavie in de Regie op Dementie categorie Gezond Leven; dit is een simpel beweegprogramma op de app, voor ouderen thuis. Of download de handige poster sportoefeningen voor ouderen thuis. Gewoon op je eigen stoel of trap , samengesteld door het Kenniscentrum Sport en Bewegen. Deze poster zou in elk woonzorgcentrum moeten hangen. Maar vooral gebruikt natuurlijk!

regie-op-dementie-moeder-bewegen-stoel

Erop uit met de duo-fiets

Dus top zoals ze mijn moeder vorige week ook weer op de duo-fiets meenamen naar haar jeugddorp Haren. De vorige keer wist ze uitgebreid te vertellen over de verschillende straten en waar ze langs moesten fietsen. Bijzonder dat dat soort geheugenzaken blijven. En natuurlijk is ze bekaf. Het is voor haar alsof ze de marathon loopt, maar wat geeft het. Ze kan daarna fors bijslapen. Want die glimlach krijg je niet meer van haar gezicht! Genieten dus.

Meer agitatie en onrust

Toch zal dit helaas lang niet in alle verzorgingshuizen een normale invulling van de dag zijn. Ik geloof echt dat meer bewegen en frisse lucht helpt om gezonder te blijven. Niet bewegen kan juist meer agitatie en onrust betekenen voor mensen met dementie, heb ik uit een artikel van Erik Scherder.

Dus ga je op bezoek, ga er lekker op uit naar het park en beweeg samen! Ook met een beperking.