Blog. Kunst maakt gelukkig

“U ging er helemaal in op. Mooi om te zien.” Dit bericht van een zorgmedewerker van mijn moeder stond onlangs in het zorgsysteem, na een uurtje schilderen. Hoe prachtig.  

Rust in je hoofd

Zelf heb ik ook net een 2-daagse workshop edelsmeden gevolgd. Eindelijk weer eens! Het geeft mij ontzettend veel rust in mijn hoofd: lekker zagen, vijlen en geconcentreerd bezig zijn. Veel repeterende handelingen. Naast gezellig natuurlijk. Maar het heeft ook iets van je ‘hoofd’ leeg maken. 

Zou dat nou ook zo werken bij mensen met dementie? Ik vermoed van wel.

Regie-op-Dementie-Mama_schilderen

Wetenschap onderbouwt werking kunst

Toevallig viel mijn oog enkele weken geleden op een artikel van het Participatiekoor. Zij gaven aan dat er een onderzoek is geweest, dat wetenschappelijk onderbouwd dat het beoefenen van een kunstvorm (of het nou zingen, tekenen, muziek, schilderen of dansen o.i.d. is) ouderen in de langdurige zorg gelukkig maakt.

Het staat er als volgt: 

“Het voornaamste resultaat is dat kunst plezier, positiviteit en

diepgaand contact brengt, en dat het uitdaagt.“ 

Uitgebreid onderzoek

Het onderzoeksteam heeft 470 verhalen opgehaald van deelnemende ouderen aan bestaande kunstinitiatieven en -programma’s en zijn er 40 observaties uitgevoerd.

Hoogleraar Tineke Abma: “Deze studie laat zien dat kunst en creativiteit in de zorg heel waardevol kunnen zijn: om jezelf te kunnen uiten, je verbonden te voelen met anderen, even je beperkingen te vergeten en benaderd te worden vanuit wat je nog wél kunt.

Zoals bijvoorbeeld zingen. Het Participatiekoor is zo’n mooi voorbeeld. Dit initiatief uit Haarlem, inmiddels uitgegroeid naar vier andere steden, waar mensen met dementie samen met een maatje de Matthäus Passion zingen. 

Kunst ervaren 

In de wetenschappelijke publicatie kun je ook foto’s voor- en na zien van ouderen die een kunstvorm hebben meegemaakt. Je ziet het verschil! Ze ogen mij relaxter, lachen vaker, de ogen schitteren, ze zitten meer rechtop. Bekijk de volledige publicatie.  

Kortom, ik gun iedereen zijn ‘kunstactiviteit’ op de zorgafdeling. Of thuis natuurlijk. Kijk maar eens in de categorie Kwaliteit van Leven wat er in de regio Haarlem allemaal te doen is.

P.S. Een schilderij hoeft natuurlijk helemaal nergens op te lijken. Want kunst is persoonlijk. Maar ik vind het stiekum wel leuk, dat mijn moeder een lachend gezichtje heeft geschilderd ;) 


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.