Blog. Vallen en opstaan

Mijn moeder valt de laatste tijd steeds vaker. Ook dat hoort bij dementie. Hoe ermee om te gaan is nog wel typisch haar ding.

Ze scharrelt regelmatig, op de gang, verplaatst stoelen in de woonkamer, rommelt ‘s nachts in haar kamer. Maar ze oogt daarbij steeds brozer. Het wandelen wordt meer schuivelen. En daardoor valt ze ook regelmatig. 

Wondjes

Maar echt iets breken, zoals zo vaak bij ouderen, doet ze niet. Ze heeft dan ook al twee kunstheupen. Die zijn waarschijnlijk onverwoestbaar! ;-) Maar ze heeft wel regelmatig blauwe plekken en wondjes her en der. Op haar hoofd vind ik dan nog het meest vervelend. Bovendien toont dat natuurlijk raar. Maar goed, er is niets aan te doen.

Gewoon doorbewegen

Toch lijkt haar dat er niet van te weerhouden te blijven bewegen. Soms erg geschrokken, maar daarna gewoon weer door. En maar goed ook. Want rust roest. 

En fijn dat ze daarna een lekker kopje thee krijgt en zich weer kan verdiepen in ‘haar’ Margriet. Of ze die nog echt leest weet ik niet, hoewel ze alles wat ze tegenkomt hardop voorleest. Dus dat die taal is nog steeds aanwezig bij haar Lewy Body dementie.

Wolk Heup Airbag

Toch blij dat ze zeer binnenkort haar eigen (onzichtbare) Wolk HeupAirbag krijgt. Een geweldige uitvinding! Bedacht door iemand wiens moeder veel viel. En het heeft zich al bewezen. Het wordt bij diverse verzorgingshuizen ingezet, waar het tot 80% (!) minder heupfracturen heeft geleid. Een hele geruststelling. Bovendien bespaart het zorgkosten doordat minder zorguren nodig zijn. 

Het is ook particulier beschikbaar, maar ik zou het vooral bij jouw woonzorgcomplex eens aandragen. Deze investering halen ze er dik weer uit.

En als het eens een fatale val wordt, dan zal het vast niet aan deze ingenieuze uitvinding hebben gelegen! 

Dus laat mijn moeder maar weer lekker scharrelen.


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 200 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in regio Haarlem en de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.