Blog. Laat ze los

De regels beginnen me tegen te staan. Ik kom net terug van een bezoek van maximaal 1 uur met mijn moeder aan de kapper. 

“Niemand heeft de oudere iets gevraagd”

Deze uitspraak komt van klinisch ethicus dr. Erwin Kompanje van het Erasmus MC Rotterdam. In dit interview ‘coronabeleid is inhumaan’ geeft hij een mooi relativerend geluid. Op de vraag of wekenlang in quarantaine - om te voorkomen dat je doodgaat - of je dierbaren zien? Hij denkt dat vele bejaarden op die vraag geantwoord zouden hebben dat het hun niet gaat om de kwantiteit van het leven, maar om de kwaliteit van het leven, om het sociale contact. Ook studies tonen aan dat mensen twee keer sneller komen te overlijden aan b.v. een hartinfarct, dan mensen die een gewoon sociaal netwerk hebben. Een gedachtegang, die ik wel kan volgen.

En velen zijn het vergeten, maar we moeten weer accepteren dat doodgaan hoort bij het leven. 

“In veel verpleeg- en verzorgingshuizen staat de man met de zeis geduldig op de gang”

Te wachten tot hij iemand kan meenemen. Ouderen weten dat. En ik geloof dat ook mensen met dementie dat weten. Mijn moeder noemde vandaag dat zij “dezelfde tik heeft als haar moeder, maar verder kunnen we het er hier niet over hebben, want de kapper luistert mee ;)”

regie-op-dementie.kapper.jpg

Kortom, zij weet dondersgoed dat ze ergens aan lijdt. Ook in haar Lewy Body dementie. Alleen we praten er niet over. Laat staan dat we genoeg tijd hebben om een echt gesprek te voeren (en ja, dat is deels mogelijk als je bereid bent tussen de regels door te luisteren). Want het bezoek is beperkt tot maximaal 1 uur. Of dat nu een uur bij de kapper is of bij haar op het appartement. 

Het begint te knellen

En ik merk dat dit begint te knellen. De rest van de samenleving is intussen over naar een anderhalf meter samenleving, maar “de kwetsbare ouderen” moeten we nog beschermen. Lang kon ik mij erin vinden, maar intussen krijg je het mij niet meer uitgelegd. Dat ik niet even met mijn moeder een wandeling buiten mag maken. 

Blij ben ik dan ook met de EXIT strategie, als advies aan het ministerie en kabinet. Opgesteld door het Breakout Team (met 25 onconventionele denkers, doeners en voelers, waaronder die fantastische Teun Toebes (21 jarige verpleegkundige die ouderen geluksmomenten geeft). Een fragment uit de EXIT strategie;

“Voor kwetsbare ouderen is het van vitaal belang dat ze in beweging blijven. De huidige bewegingsruimte is voor hen te beperkt. Ze bewegen te weinig, waardoor hun conditie achteruitgaat en ze nog kwetsbaarder worden. Motiveer ouderen meer te bewegen. Laat ze naar buiten gaan en in beweging blijven.”

Laten we weer denken vanuit de menselijke maat. Het is tijd om de strenge regels los te laten.


Dit blog is onderdeel van het Platform ‘Regie op Dementie’. Ontstaan vanuit eigen ervaring (en frustratie!) om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:

Er zijn in totaal 7 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.