Blog. Op bezoek!

Ik was stikzenuwachtig om op bezoek te gaan bij mijn moeder. Voor t eerst na bijna 3 maanden met zo’n raar mondkapje en blauwe handschoenen aan. Eerste tip; bril afzetten! 

Mondkapje was niet ‘raar’

Maar hoe frappant, voor haar is er niks geks aan de hand. (ze was ook ‘voorbereid’ dat ik met zo’n ding op zou komen). Met haar Lewy Body dementie kletst ze gewoon gezellig vanaf het begin. Zegt “Wat fijn dat je weer eens langskomt”. Alsof er niets aan de hand is. Ze zegt wel dat “ze streng zijn, maar dat is maar goed ook” of “Dit mag je niet aanpakken, he?” en “Die meisjes met mondkapjes op zijn van de beveiliging”(de gastvrouw die mij ophaalt en weer weg brengt). 

Geen idee of ze weet over corona, dus ik begin er niet over. Wat niet weet wat niet deert. 

Onsamenhangend praten

Eerst kan ik haar echt niet volgen, het gaat over aangenomen kinderen, Rusland en dat zij dat niet doet, maar anderen wel, zodat de kinderen een beter leven krijgen. En er geld voor krijgen :). 

Daarna laat ze me haar toiletspullen zien en jawel ze leest voor; “Skin care”. Ze zegt, het staat in 7 talen op de verpakking en in het Nederlands betekent dat ‘huidverzorging’. Prachtig, zoals ze ook nog steeds de Margriet leest. Dat houdt haar taalgevoel zeker in stand. 

Ook vraagt ze naar mijn zus en mijn man, hoe het daarmee gaat.  Kortom, ze leeft nog met ons mee.  En wat is ze steeds vrolijk, elk verhaaltje eindigt wel met een giechelend lachje.  Zeker, ik praat af en toe mee met haar onsamenhangend verhaal en knik wat of zeg; o ja? 

…. en dan weer scherp uit de hoek komen

Maar ze kan ook weer super scherp uit de hoek komen zoals “Weet je wie hier dichtbij woont? Gerda!” (mijn oudste vriendin die zeker een half jaar geleden op bezoek is geweest in het huis). Zo lief! Ja, zegt ze, dat was gezellig dat ze langs is gekomen. 

fullsizeoutput_3fd2.jpeg

Ze heeft het fijn

Ik bedacht van tevoren, ga ik nu voor mezelf of voor haar op bezoek? Maar ik kan oprecht zeggen dat ik blij ben haar weer gezien te hebben. Hoewel het ook mijn hart breekt, als ze zo onsamenhangend praat.  Ze gaf zelf aan; in het begin was het eenzaam hier, maar nu heeft ze wat ‘vriendinnen’ waar ze mee kletst. En dat is fijn. Dus heel geruststellend te merken dat ze het goed heeft. En dat zien we ook aan haar.  

Blijmoedig karakter (verandering)

Bovendien, en dat heb ik al eens eerder gezegd, ik vind haar vorm van Lewy Body dementie niet de meest erge vorm. Of zou het de manier zijn zoals zij ermee omgaat en haar karakter(verandering)? Zo blijmoedig als ze is. Het lijkt mij ook voor de verzorgenden fijn om met haar om te gaan. En neem je de tijd, dan hoor je altijd wel een rode draad in haar verhaal. 

En het lijkt me ook goed, dat ze bijvoorbeeld datgene wat ze meemaakt (wandeling buiten, mijn bezoek) uit door veel in beweging te zijn (“u bent veel op pad’). En ander berichtje op Carenzorgt:

“Vanavond was u met een hoge stem aan het zingen in de gang.
U maakte van alles wat u zag en hoorde een eigen songtekst”.

Mijn invulling is dat ze dat haar emoties vertaald naar zang. Zo verwerkt ze alle opgedane indrukken. Dus buitenlucht, beweging en zang houden we erin!

Afscheid

Het afscheid was über weard, zij komt op mij af om een zoen te willen geven, ik moet terugdeinzen en zeggen dat dat niet mag. Brok in mijn keel… Gelukkig staat daar alweer een huiskamermoeder die al pratend en afleidend haar meeneemt. 

De rest van de dag hebben we besteed aan vrienden bezoeken en een lekker kibbelingetje eten in Hoorn. Daarna was ik kapòt, want emotioneel hakt dit er toch behoorlijk in.

Top gedaan Leyhoeve Groningen, bedankt voor de goede organisatie! 

Benieuwd hoe jullie bezoeken zijn gegaan. Ik hoor het graag in de comments!


Dit blog is onderdeel van het Platform ‘Regie op Dementie’. Ontstaan vanuit eigen ervaring (& frustratie!) om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:

Er zijn in totaal 7 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.