Blog. Misschien toch de ideale schoonzoon

Toen ik nog aanstaande schoonzoon was, zag ik nog wel eens op tegen de bezoekjes aan mijn schoonouders.

De grapjes die in de eigen familie voor iedereen iets betekenen, vallen bij de schoonfamilie toch wat in stilte op de grond. En natuurlijk had ik ook een grote handicap: ik kon helemaal niets met mijn handen. Mijn schoonvader heeft destijds zijn eigen huis gebouwd, mij moet je het verschil tussen een boormachine en een schroevendraaier minstens twee keer uitleggen.

regie-op-dementie.jpg

Natuurlijk werd het contact in de loop der jaren beter, mijn schoonmoeder vond het wel leuk om af en toe over politiek te praten. En Hilma en ik hebben het samen goed, dat gaf mijn positie als schoonzoon toch weer een zetje.

Soms wat machteloos gevoel

Toen mijn schoonouders dementie kregen, kwam veel regelwerk op Hilma's schouders. Als echtgenoot soms een wat machteloos gevoel.

Je kunt niet meer dan 'er zijn' en even een emoij met een hartje appen.

En natuurlijk af en toe meegaan naar mijn schoonmoeder. 

In haar dementie is ze misschien wel leuker geworden

En eigenlijk is mijn schoonmoeder in haar dementie misschien wel leuker geworden. Hartelijker, liever en boordevol verhalen. Gewoon gezellig met haar praten over het IJmuiden van haar jeugd. En ja, de tijdlijnen worden soms wat grillig in het verhaal, IJmuiden wordt soms Haren, dan weer Paterswolde en ineens Groningen. Het verhaal laat zich niet zo makkelijk bijsturen, maar wordt met liefde verteld.

Toen gebeurde iets bijzonders …

In al die verhalen die ze vertelt, gaat het natuurlijk ook over haar kinderen. En in één van die verhalen gebeurde iets bijzonder; zonder veel poespas maakte ik promotie, want ineens had ze niet meer twee dochters, maar drie dochters en Piet … haar zoon.


Regie op Dementie biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van een oudere met dementie.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik op onderstaande button voor de belangrijkste categorie uit dit blog:

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn van een oudere met dementie. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.