Blog. Naar dagbesteding spannend?

Hoe pak je het aan? Als dagbesteding een optie gaat worden? Om de partner te ontlasten thuis? Iris van Duijnhoven, onze vaste blogger en werkzaam als verpleegkundige en verbindingscoach dagbeleving op een zorgboerderij in Brabant, vertelt het ervaringsverhaal van Wim.

Dagbeleving klinkt vriendelijker

Dagbesteding, of zoals ik het noem dagbeleving. Dat klinkt vriendelijker en geeft het doel in mijn ogen beter weer. Het gaat erom hoe iemand de dag beleeft, fijne ervaringen en geluksmomenten. Meestal willen mensen met dementie niet starten met dagbeleving, het is nieuw, spannend en voelt daardoor in het begin onveilig. Toch is het voor velen goed om een dagbeleving te hebben.


Dagbeleving zorgt voor structuur.

Het biedt een kans om zinvol bezig te zijn,
het geeft andere prikkels dan thuis.

En het ontlast de mantelzorger.


Belasting thuis wordt te groot

Zo was ook voor Wim en zijn familie het starten van de dagbeleving spannend. Zou het gaan lukken? Wim heeft vasculaire dementie. Thuis is hij meestal passief, hij leest de krant of kijkt naar een natuurfilm of sport op tv. Verder gebeurt er niet veel. Alleen thuis zijn lukt niet, zodra zijn vrouw weg is, gaat Wim haar zoeken. Dat maakt de belasting voor haar groot. Om Wim uit zijn passiviteit te halen en zijn vrouw te ontlasten was het van de familie een wens om dagbeleving op te starten.

Wim ziet dagbeleving eerst niet zitten

Wim zag dagbeleving niet zitten, gezien zijn achtergrond heel begrijpelijk. Wim is de oudste zoon uit een gezin van 9 kinderen. Hij was altijd diegene die problemen oploste binnen de familie, hij was de leider en diegene die de keuzes maakte. Later is hij eigenaar van de Intratuin in Nuenen geworden en heeft tot aan zijn pensioen de leiding van het tuincentrum gehad. Naast zijn werk heeft hij een biljartclub en fietsclub opgezet. Kortom een man die gewend is om de eigen regie te voeren en zich niet door anderen laat vertellen wat hij moet doen. De weerstand voor dagbeleving was dus logisch.

Eerste keer, een spannende dag

Uiteindelijk begreep Wim dat hij naar een dagbeleving moest om zijn vrouw te ontlasten en zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Wim koos voor een zorgboerderij. In maart 2023 kwam hij voor de eerste keer naar de dagbeleving, een spannende dag. Zou hij daadwerkelijk in de auto stappen en naar de dagbeleving gaan? Zou hij dan ook blijven? En nog belangrijker, zou hij de volgende keer weer naar de dagbeleving  meegaan? De begeleiders waren goed ingelicht over de situatie en wisten dat ze het voorzichtig, stap voor stap, aan moesten pakken.

Wim kijkt de plantjes er bijna uit in de kas van de zorgboerderij.

En toen ….

Wim verbaasde ons, hij kwam binnen en dronk koffie. We deden een voorstelrondje en het ijs was meteen gebroken. Wim heeft het vanaf het eerste moment naar zijn zin gehad op de dagbeleving. Hij doet met alle activiteiten mee en gaat graag naar de dagbeleving toe. Wim vertelt aan zijn omgeving dat hij naar de dagbeleving gaat en dat hij het daar leuk heeft. Dat is wederzijds, de groep geniet van Wim, hij is een graag geziene gast in de groep.

Het valt niet te voorspellen

Wat ik hiermee wil zeggen is dat het verloop niet te voorspellen is. Soms verwacht je een moeizame start en gaat het vanaf het begin soepel. Soms verwacht je dat dagbeleving vanaf het begin makkelijk gaat en moet iemand juist lang wennen en is er veel weerstand. Dat is niet erg, het mag moeilijk zijn en mensen moeten de tijd krijgen om te wennen. Zolang wij er maar allemaal vertrouwen in hebben, het positief blijven benaderen en iemand daadwerkelijk de tijd gunnen om te wennen, komt het 9 van de 10 keer goed.


Dit blog is onderdeel van het onafhankelijke platform Regie op Dementie. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 6 categorieën en 3 kruispunten op de Levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 250 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties in de regio Haarlem én de regio Laarbeek (ZO Brabant) die je kunnen helpen.