Blog. Dementie (nooit) helemaal kunnen begrijpen.

Niemand kan ervaren wat iemand anders voelt. Toch zou je dat willen, om iemand met dementie beter te kunnen helpen. 

VR-bril testen

Ik mocht zo’n drie weken geleden meedoen met het testen van een VR-bril. Een demoversie voor de stichting Into d’Mentia. Deze stichting beheert op dit moment al ‘beleveniscabines’, waardoor zorgmedewerkers en mantelzorgers een kleine 25 minuten ondergedompeld worden hoe het is om iemand met dementie te zijn. Omdat dit uiteraard nogal grote gevaarten zijn, kan zo’n VR bril in de toekomst een uitkomst zijn. Je zet hem op en waant je in een andere wereld. 

Dementie ervaren

De belevenis kan ik niet tot in detail weergeven, want dan is het verrassingseffect er natuurlijk af. Maar je krijgt een dagelijkse situatie voorgeschoteld, waarbij een ‘innerlijke stem’ je opdrachten geeft. Het is vervreemdend en confronterend. Zo merk je dat je denkt “Word ik nou gek? Ik durf toch te zweren dat dat ding 5 minuten geleden ergens anders stond!” 

regie-op-dementie-VR-Bril-Into-D'mentia.png

Maar ook voel je een soort van schaamte. Je merkt namelijk dat je je nooit echt kunt inleven in wat het betekent om dementie te hebben.

Je denkt graag dat je het als dochter goed doet,
maar je beredeneert toch alles vanuit jouw logica. 

Ander gezichtspunt

Juist daarom is deze ervaring zo goed. Het geeft je inzicht dat er ook een ander gezichtspunt is. Één die veel moeilijker te doorgronden is. Maar je moet je verdiepen in hun taal. En bedenken hoe je hun omgeving zo prettig mogelijk kunt maken. Er is tegenwoordig al zoveel mooie technologie (domotica) om nog een gezond en veilig leven thuis te leiden. Helaas wordt daarvan nog veel te weinig gebruik van gemaakt; onbekend maakt onbemind. 

Dagelijks leven aangenaam maken

Bedenk waardoor ze zich veilig voelen, bedenk welke activiteiten ze nog wel kunnen (en is dat de was opvouwen, dan is dat hun ding). Bedenk hoe ze zich nuttig kunnen voelen, zoals lekker in de tuin wroeten in dit frisse voorjaar. Bovenal geef ze nog een plek. Want hoewel niemand weet hoe het is om dementie te hebben, wil iedereen zich geliefd en gewaardeerd voelen. 

Zodra de VR-bril beschikbaar komt, zal ik ervoor schrijven! Ik kan niet wachten. Intussen heb ik de nodige ondersteuningstips verzamelt hoe je het dagelijks leven aangenaam kunt houden. 

Het gaat om wat je nog wél kunt, hoorde ik deze week een dame nog zeggen, wiens partner met dementie actief op een (begeleide) moestuin werkt. En zo is het. 


Dit blog is onderdeel van het platform ‘Regie op Dementie’. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 7 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.