Blog. Van prentjes naar praatjes

Mijn moeder werd afgelopen vrijdag 89. En met de Klessebasjes erbij werd het gezellig.

Verlegen om een gespreksonderwerp

Soms zit ik om een gespreksonderwerp verlegen, als ik op bezoek ga bij mijn moeder. Want de normale gezelligheid van vroeger heeft plaatsgemaakt voor het haar naar de zin maken. En meegaan met haar verhalen. En die heeft ze nog genoeg! Wat zeg ik, met haar Lewy Body dementie kletst ze je soms de oren van het hoofd. 

Verhalen aanboren

Maar je moet de verhalen soms wel aanboren. Als kadootje had ik de boekjes van het concept Klessebasjes gekocht: “van prentjes naar praatjes”.  Het zijn leuke boekjes met daarin allerlei foto’s van objecten van vroeger of eenvoudige kruiswoordraadsels over bijvoorbeeld de Koninklijke familie.

Vertellen over vroeger

Het is dan erg leuk om te horen, dat ze nog zoveel kan vertellen over vroeger. Zo weet ze feilloos te vertellen dat je de tol eerst heel strak met touw moet omwinden en daarna loslaten.

Met de ouderwetse kookwekker wordt volgens haar bijgehouden
hoe lang iemand met de tol mag spelen.

En over de naaimachine komt een heel verhaal over draaiende cirkels en dingen die je ermee omhoog kunt hijsen. Eerder een hijskraan dus, maar dat doet er niet toe. Als zij dat erin ziet, is het goed. 

Vraag en antwoord 

Het werden leuke gesprekken waarbij ik haar allerlei vragen kon stellen en zij kon vertellen. Een aanrader dus! We moeten misschien wat meer moeite doen en geduldig afwachten op het antwoord, maar dan heb je wel een gesprek. En voelt zij zich nuttig, want ze legt jou iets uit. Daarmee houdt ze haar eigenwaarde.

Ook stilte is ok

Heel lang ben ik niet meer gebleven, want met 89 is het al snel te veel. En even indutten hoort er ook gewoon bij. Of bijna mediterend de door mij gekochte sokken opvouwen. Een heerlijk ‘hard wired’ klusje dat haar goed afgaat.

En dan praat je even niet. En dat is ook goed. In stilte er zijn voor elkaar. Prima toch?


Dit blog is onderdeel van het platform ‘Regie op Dementie’. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie. Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 7 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.