Blog. Geen medicijnen

Het schijnt nogal uitzonderlijk te zijn dat mijn moeder met dementie geen enkel medicijn gebruikt. Om - zeer binnenkort-  tot vaccinatie over te mogen gaan, moest er een medicijnlijst worden opgevraagd. Daarop staan alleen ‘calciumtabletten’. 

Altijd al weinig medicijnen

Haar hele leven gebruikte ze al zo min mogelijk medicijnen. Of bouwde af zodra het kon.

“Dat hebben we niet meer nodig!”

Zei ze dan. Ze heeft tenslotte vroeger als apothekersassistente gewerkt.

Dus waarom zou ze met haar Lewy Body dementie het nu wel moeten hebben. Ze eet gewoon, vers gemaakt eten. Ok, soms wat minder de laatste tijd. Het enige waar ze last van heeft, is constipatie. Dat hoort ook bij haar ziekte. Een mooie oplossing is bijvoorbeeld ’s ochtends wat extra pruimen in haar cruesli en af en toe een wat sterker laxeermiddel.

‘Zombies’

Maar als ik soms de verhalen van andere mantelzorgers lees, begrijp ik dat het geven van medicijnen, zeker als mensen net verhuisd zijn naar een woonzorgcentrum, eerder regel is dan uitzondering. En daarmee verdoof je iemand. En worden ze de bekende ‘zombies’.

Ik kan me niet voorstellen dat dit goed is. Ja, handig voor het verplegend personeel, die ik ook eens heb horen zeggen “Zo hebben we ze graag”. Belachelijk! Wat dat betreft is er nog een lange weg te gaan.

regie-op-dementie-leyhoeve

Pyramide van Maslov

Hopelijk wordt het steeds gebruikelijker om met rust, regelmaat, structuur en aandacht het tij te keren. Geef ze goed vezelrijk eten en laat ze maar lekker bewegen of dansen. De pyramide van Maslov is ook bij hun van toepassing. Voel je eerst veilig en zorg dat de eerste levensbehoeften op orde zijn. Daarna volgt een gevoel van welbevinden. Ik gun iedereen een zo gewoon mogelijk leven, ook met dementie. 

Zonder medicijnen. Als vanzelfsprekendheid, niet als uitzondering.


Dit blog is onderdeel van het platform ‘Regie op Dementie’. Ontstaan vanuit eigen ervaring om te helpen léven met dementie. Het biedt je op één plek logische vervolgstappen op de levenslijn van iemand met dementie.

Start met het helpen van jouw vader of moeder en klik daarvoor op onderstaande button voor het belangrijkste uit dit blog.

Er zijn in totaal 7 categorieën en 3 kruispunten op de levenslijn. Regie op Dementie bevat meer dan 100 praktische tips, videos, artikelen en links naar organisaties (met name in Haarlem e.o.) die je kunnen helpen.